Нова олимпијска контроверза: Румунки отета бронза и додељена Американки

На Олимпијским играма у Паризу, препуним контроверзи и скандала, виђен је и један од најдраматичнијих тренутака у историји гимнастике.

Американка Џордан Чајлс је освојила прву олимпијску медаљу у каријери (индивидуално), иако је првобитно била далеко од победничког постоља.

Завршила је такмичење као петопласирана, али је потом усвојена жалба њеног тренера, па је, неочекивано, завршила са бронзом око врата са 13.766 бодова.

Тада се догодио и вероватно најтужнији моменат на Играма у Паризу - Румунка Ана Барбосу, која је освојила бронзу (13.700 бодова) пре него што је усвојена жалба Американаца, схватила је да је остала без медаље.

Славила је огрнута заставом своје земље, пре него што је подигла главу и видела нове резултате на семафору, након чега је бризнула у плач.

"Када сам видела да сам на трећем месту, осетила сам огроман бонус што сам вратила румунску гимнастику на заједничко постоље, али судијска одлука је то променила. Разочарана сам због те одлуке, али знам да сам урадила све што сам могла. Не желим да се мешам у судијске процене, али у срцу знам шта се десило. Волела бих да је Румунија била трећа, а не Америка", рекла је Војнеа.

Румуни су, очекивано, потпуно разочарани, нарочито након што се узме у обзир жалба коју су они поднели раније, а која је одбијена.

Сабрина Војнеа, која је била четврта пре жалбе Американаца, жалила се због тога што су јој ускраћени бодови јер је наводно нагазила линију у једном тренутку, што се на снимку не види.

"Американка се жалила и њој су повећали оцену, али мени нису. Одрадила сам све максимално, а нисам добила никакво званично образложење. Знам врло добро да нисам изашла са стручњаче", рекала је Сабрина.

Њена мајка Камелија, која је освојила сребрну медаљу у Сеулу 1988. године, била је још оштрија.

"Сабрина није напуштала струњачу, нити је газила линију. Заслужила је медаљу. Данас сам завршила са гимнастиком. Нико се не бори за наша права. Хвала свима на подршци, али ово не могу да истрпим."

Легендарна румунска гимнастичарка, Нађа Команечи, разочарана је расплетом догађаја.

"Не могу да верујем да се овако играмо са емоцијама и психичким здављем спортиста. Хајде да их чувамо", поручила је она на друштвеним мрежама, уз снимке наступа на којима се ни у једном тренутку не види да је Сабрина нагазила лидију.

Ситуација из Париза је готово пресликана оној из Лондона 2012. године.

Тада је, на Олимпијским играма, Али Рајсман освојила бронзу након уложене жалбе.

А да ствар буде још тежа по Румуне, тада је без бронзе, на исти начин, остала Каталина Понор.