Прваци Европе ослабљени против Србије: Мората и Родри суспендовани због "Гибралтар је Шпанија"

Двојица репрезентативаца Шпаније ће пропустити први наредни меч нових првака Европе, који се игра у Београду

Дисциплинска комисија Европске фудбалске Уније (УЕФА) суспендовала је на по једну утакмицу репрезентативце Шпаније Алвара Морату и Родрија због скандирања "Гибралтар је Шпанија" током прославе у Мадриду, после победе на Европском првенству.

Како се наводи у саопштењу, шпански репрезентативци су кажњени због непоштовања општих принципа понашања, због кршења основних правила пристојног понашања, за коришћење спортских догађаја за манифестације неспортског карактера и за довођење фудбалског спорта, а посебно УЕФА, на лош глас.

Родри и Мората неће бити у могућности да играју утакмицу првог кола Лиге нација против Србије која је на програму 5. септембра у Београду.

Шпанија је у финалу Европског првенства победила Енглеску 2:1. Прослава титуле је била на тргу Сибелес у Мадриду, а том приликом су Мората и Родри позвали навијаче да се придруже скандирању "Гибралтар је Шпанија".

Гибралтар, члан УЕФА од 2013. године, је енклава у јужном делу Шпаније која је под британском влашћу од 18. века, али Шпанија већ дуго позива на њен повратак.