Спорт

Шпанци - владари свега: После Еура, освојили злато и срушили Анријев олимпијски сан

Након што су сениори постали шампиони Лиге нација и Европског првенства, а омладинци прваци Европе, фудбалери Шпаније стигли су и до златне медаље на Олимпијским играма у Паризу
Шпанци - владари свега: После Еура, освојили злато и срушили Анријев олимпијски санGetty © Carl Recine / Staff

Невероватно лето за шпански фудбал се наставља. Олимпијска селекција Шпаније освојила је златну медаљу на Играма у Паризу савладавши домаћу селекцију Француске у спектакуларном финалу 5:3 и тако спречила домаћина да стигну до првог злата после 40 година и тријумфа 1984. у Лос Анђелесу.

Шпанија је до свог другог олимпијског тријумфа (првог после 1992. у Барселони) стигла након преокрета, пошто је Француска повела већ у 11. минуту преко Енца Миљоа.

Ипак, Шпанији је било потребно само 17 минута да постигну три поготка. Фермин Лопез је изједначио у 18. и потом донео предност у 25. минуту, да би Алехандро Баена повисио на 3:1 три минута касније.

Селекција Француске je до краја меча успела да се врати у меч, поготком Магнеса Аклијуша у 78. минуту, па је тим вођен легендарним Тјеријем Анријем до краја покушавао да одведе дуел у продужетке.

У томе су и успели када је Матета искористио пенал у 93. минуту, али Французи у продужецима нису имали снаге за преокрет. Шпанија је у 100. минуту поново стигла у вођство преко Камеља, који је у 121. минуту поставио коначан резултат на 5:3.

Шпанија је овим успехом још једном потврдила да је тренутно апсолутни владар европског фудбала у више категорија.

image