Сија бронза као злато - кошаркаши се осветили Немцима и донели ново одличје Србији

Кошаркаши Србије освојили су бронзану медаљу на Олимпијским играма у Паризу, пошто су у борби за треће место савладали светског шампиона Немачку 93:83

Упркос поразу од Американаца у полуфиналу олимпијског турнира, српски кошаркаши смогли су снаге и концентрације да одиграју још један фантастичан меч и савладали су Немачку у борби за бронзану медаљу.

"Орлови" су имали предност од првог до последњег минута, контролисали су и игру и резултат, иако су упорни Немци до последњег трнутка вршили притисак и желели да дођу до преокрета.

У сваком тренутку меча изабраници Светислава Пешића имали су право решење за игру немачког тима. Никола Јокић предводио је свој тим, капитен Богдановић био стандардно битан, док су велику улогу у победи имали Васа Мицић и Алекса Аврамовић.

Србија је сјајно ушла у меч, убацила 30 поена у првој деоници, а онда одржавала предност до полувремена - 46:38.

А онда је уследила кошаркашка рапсодија.

Мицић је решетао противнички кош, Аврамовић крао лопте, Јокић лупао "банане", а своју улогу имао је и Вања Маринковић и то на оба краја терена.

Предност Србије је на средини треће деонице износила 19 поена, али Немци се нису предавали.

До краја трећег периода Немци су пришли на 9 поена минуса, али у последњој деоници нису успели да угрозе предност Србије, без обзира на агресивну одбрану екипе Гордија Херберта.

Никола Јокић је ушао у историју Олимпијских игара, као четврти играч који је остварио трипл-дабл учинак - меч је завршио са 19 поена, 12 скокова и 11 асистенција.

Мицић је такође убацио 19 поена, Богдановић је додао 16, а Аврамовић 13.

У тиму Немачке најбољи је био Франц Вагнер са 18 поена, док је његов брат Мориц додао 16.

Србија је освојила бронзану медаљу, истовремено се осветила Немачкој за пораз у финалу прошлогодишњег Мундобакета.