"Орлови" стигли у Београд - Пешић: Поносан сам на ове момке

Селектор репрезентације Србије Светислав Пешић изјавио је у Београду да је поносан на играче после освајања бронзане медаље на Олимпијским играма и истакао да је кошаркашки турнир у Паризу био најбољи у историји Игара

Кошаркаши Србије допутовали су у Београд после освојања бронзане медаље на Олимпијским играма.

"Захвалио бих се свима на подршци у Паризу коју смо осетили од наших навијача и то је нешто што нас посебно радује јер су то људи који воле и познају кошарку и не живе само од кошарке већ за кошарку. То је за нас задовољство", рекао је Пешић на аеродрому "Никола Тесла" у Београду.

Селектор се потом јавно захвалио свим играчима.

"Нема великог резултата без заједничког пута до тог резултата. Тај циљ и тај пут није увек лаган за велике ствари у спорту, потребно је пуно одрицања, наилази се на пуно препрека да би се стигло до циља. Мислим да је екипа направила једну атмосферу... Не говорим о атмосфери, него о заједничком путу до циља.  Случајности у врхунском спорту нема, то је генерација, која је прошла све селекције", додао је селектор Србије.

Пешић је истакао да је поносан на све кошаркаше.

"Екипа састављена од искуства, знања и младости. Са друге стране ја сам поносан и мене чини то поносним. То је срећа јер сам радио с тим момцима, јер су они направили баланс између себе, да се није знало ко је ту најважнији - ко воду носи, а ко коси. Не говори се више овде о индивидуалном квалитету кошаркаша или таленту, него се ради о огромном менталном склопу издрижљивости пре свега, јер те три утакмице које смо одиграли да то никада није било и никад се неће поновити јер је турнир био изазован, доста тежак - најбољи олимпијски турнир у историји."

Селектор је подсетио да је пре почетка Игара изјавио да постоји десет репрезентација које су кандидати за медаље.

"Видели сте све са најбољим играчима из света. Чак и 12 најбољих играча Америке су били у Паризу, сви остали НБА играчи и из Евролиге, то је био квалитетан турнир. Било је немогуће направити успех без тог тимског духа и фокуса. Требало је издржати то све. Ево сад ја овде морам јавно да честитам и да се захвалим за то што су урадили и мени помогли. Трудио сам се да помогнем њима са колегама, сматрам да је то огроман успех не само кад је резултат и начин како смо ми завршили ово у Паризу", истакао је Пешић.