Могло је и боље, али смо поносни - српски спортисти у Паризу освојили пет медаља

Српски спортисти су учешће на Олимпијским играма у Паризу окончали са пет освојених медаља - три златне, једном сребрном и једном бронзаном

Србија је одувек била спортска нација, па сходно томе увек од спортиста очекујемо вероватно и ирационалан број медаља.

На играма у Паризу Србија је освојила пет медаља - утисак је да смо могли и боље да прођемо, али то не значи да не треба да будемо поносни на спортисте који су нас представљали у престоници Француске.

Србија је на листи освајача медаља на крају заузела 27 место и иза себе оставила знатно богатије и многољудније нације.

Као и у Токију, српски спортисти се из Париза враћају са три златне медаље.

Прво су нас обрадовали Зорана Аруновић и Дамир Микец, који су били најбољи у миксу у дисциплини ваздушни пиштољ 10 метара.

Потом је Новак Ђоковић остварио свој дечачки сан - окитивши се златом у 38. години, савладавши у финалу готово упола млађег Карлоса Алкараза.

Да утисак буде потпун потрудили су се ватерполисти Србије, који су се победом против Хрватске трећи пут узастопно попели на највише олимпијско постоље.

Мало је недостајало да Александра Перишић освоји најсјајније одличје, али је у свом првом олимпијском наступу српска теквондисткиња поражена у финалу и на крају је заслужила сребро.

Бронзу, која сија златним сјајем, освојили су српски кошаркаши, који су у полуфиналу "испустили" фаворизоване Американце, да би у борби за треће место били бољи од светског шампиона Немачке.

Очекивали смо покоју медаљу у индивидуалним спортовима, али рвачи, џудисти, веслачи и атлетичари овог лета у Паризу нису имали ни довољно спортске среће.

У поређењу са државама из региона, од Србије су у Паризу били успешније само Мађарска (шест златних, седам сребрних и шест бронзаних медаља), Румунија (три злата, четири сребра и две бронзе), али и Бугарска, која је са три златне, једном сребрном и три бронзане медаље тик изнад наше земље на листи освајача одличја.

Поређења ради, Хрватска је узела седам медаља (по две златне и сребрне, као и три бронзане), Словенија само три - два злата и једно сребро, док су спортисти из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Северне Македоније остали кратких рукава.

Најуспешније су биле Кина, САД, Јапан, Аустралија и Француска, али остаје горак укус неправде пошто руским спортистима није било дозвољено да учествују на Играма у Паризу.