Спорт

Завршене Игре у Паризу, признање за "краља" Новака, Зорана и Дамир носили заставу

Свечаном церемонијом на стадиону "Француска" у Паризу завршене су 33. Олимпијске игре, а заставу Србије носили су златни стрелци Зорана Аруновић и Дамир Микец.
Завршене Игре у Паризу, признање за "краља" Новака, Зорана и Дамир носили заставуGetty © BSR Agency

Церемонија затварања трајала је више од три сата, завршена је ватрометом, а у њој је учествовало око девет хиљада спортиста, виђена је представа, ретроспектива Игара, као и музички програм разних жанрова, а окончана је спуштањем олимпијске заставе и њеном примопредајом Лос Анђелесу, наредном организатору Игара.

На самом крају интонирана је химна САД, а онда је амерички глумац Том Круз "скочио" са врха стадиона у Сен Денију и преузео олимпијску заставу која је затим симболично кренула пут Лос Анђелеса.

Председник Организационог одбора Тони Естанге током говора одао је и признање, како је рекао, краљу Новаку Ђоковићу.

"Никада нисам био толико поносан што сам Француз као сада. Показали смо најлепше лице. Спортисти су били магични. За краљицу Симон, Монда, краља 'Џокера' Нолета", рекао је, између осталог, Естанге.

Уз Аруновић и Микеца, носиоце заставе на церемонији затварања Игара, златне медаље Србији су донели ватерполисти и Новак Ђоковић, сребро теквондисткиња Александра Перишић, а бронзу кошаркаши.

Србија је Игре у Паризу завршила као 27. по успешности, за једно место боље него у Токију, иако је у главном граду Јапана пре три године освојила девет медаља (три злата, сребро и пет бронзи).

Најуспешније на Играма у Паризу биле су Сједињене Америчке Државе, а иза њих су остале Кина, Јапан, Аустралија и домаћин Француска.

На управо завршеним Олимпијским играма учествовало је 206 тимова.

За медаље се борило 10.714 спортиста у 32 спорта, односно 48 дисциплина.

Русија и Белорусија су учествовале само у појединачним, али не и у тимским спортовима.

Наредне, 34. Олимпијске гре, одржаће се у Лос Анђелесу од 14. до 30. јула 2028. године. Биће то трећи пут да је "град анђела" домаћин Игара, после 1932. и 1984. године.

Пре тога, 28. августа ове године, Париз ће бити домаћин Параолимпијских игара, 17. по реду.

image