Спорт

Микец у елементу: Олимпијске игре су стварно завршене, јер сам ја коначно дошао у Београд

Репрезентативац Србије у стрељаштву Дамир Микец изјавио је да му је план да наступи на Олимпијским играма у Лос Анђелесу, које ће бити одржане 2028. године
Микец у елементу: Олимпијске игре су стварно завршене, јер сам ја коначно дошао у Београд© Tanjug/Jadranka Ilić

Дамир Микец и Зорана Аруновић су 30. јула на Играма у Паризу освојили златну медаљу у такмичењу микс парова у дисциплини ваздушни пиштољ 10 метара. Микец је у понедељак допутовао у Београд где му је на аеродрому "Никола Тесла" приређен свечани дочек.

"Хвала свима на подршци. Олимпијске игре су заиста завршене, јер сам ја коначно дошао у Београд. Имали смо другачије Игре, били смо 300 километара удаљени од Париза. Нисмо осетили баш тај жар и моја велика жеља је била да останем неколико дана дуже. Промукао сам навијајући за моје колеге, надам се да сам им дао ветар у леђа. Баш је Рашовић рекао на пријему код председника: 'Дамире, хајде опет ти узми медаљу па нас излупај по челу да буде као у Токију'", рекао је Микец на конференцији за медије.

Тим Србије је у Паризу освојио пет медаља.

"Остаје жал за неким приликама, али мислим да можемо да будемо задовољни због пет медаља. Почаствован сам и што сам носио заставу Србије на затварању ОИ. Још немам осећај да уз моје име иде епитет олимпијског победника. Велика је част представљати своју земљу на једном таквом такмичењу. План је Лос Анђелес, идемо корак по корак", навео је Микец.

Микец и Аруновић нису успели да освоје медаље у појединачној конкуренцији на ОИ.

"Било је напорно због нових измишљених правила. Финале је било сутрадан, то никада није било у стрељаштву. Неко се адаптирао, неко не. Ја се нисам снашао. Уверен сам да би била друга прича да је финале било истог дана. Имао сам један од најбољих мечева у својој каријери током квалификација. Онда толико незадовољства после финала, јер нисам био конкурентан, а онда на све то је одмах дан касније био микс са Зораном. Рекли смо да ништа није готово, размишљали смо позитивно. Једно друго смо подигли. Ту је била и Соња Васић, која нам је дала ветар у леђа", истакао је репрезентативац Србије.

Микец се потом још једном осврнуо на финални дуел против турског пара Севал Илајда Тархан/Јусуф Дикец (16:14).

"Меч је био јако тежак, лоше смо кренули, али смо на крају били они прави. Опалио сам последњи хитац основног дела где се одлучују медаље. Окрећем се и видим делиријум. Кажу ми: за злато! Само смо се окренули, загрлили, сузе радоснице... Али чека нас још посао, Турци су имали јаку сезону", рекао је Микец и наставио:

"Рекао сам: 'Знате шта, заслужили су финале, али то им је то. Злато је наше и морамо тако да размишљамо'. Нескромно речено - заслужили смо да освојимо ову медаљу. Након сијасет медаља у миксу, злато је отишло око правог врата. Губимо у финалу 8:2, па 10:10, они имају меч лопту... И када је најважније, кад се ломи резултат, опалиш толико добро да је вредно злата и ово је нешто за шта сваки спортиста живи."

Микец је одговорио на питање како је реаговао у финалу при резултату 14:14.

"Стрељаштво је специфичан спорт где не можеш да се ресетујеш, поломиш рекет и издереш. Стојиш, знојиш се, а пулс је преко 120-130. Срећа узима велики факотр. Имам технику дисања где између поготка то одрадим. Срце је хтело да искочи кад смо видели да је 14:12. За 14:14 смо савршено опалили и њима дисали за врат. Показали смо да се нисмо предали", истакао је репрезентативац Србије.

Микец је навео да никада неће заборавити последњи хитац у финалу Олимпијских игара.

"Први пут у каријери сам три пута морао да променим технику да се смирим и био сам убеђен да ће хитац бити одличан кад сам подигао пиштољ. Опалио сам савршено и само сам отишао да видим да ли је центар слабији и јачи. На монитору стоји 14:14, опалио сам први и само гледам где ће шестица да се појави. И видим код нас. Памтићемо то цели живот", рекао је Микец.

image