Спорт

Озбиљна претња - укида се бокс на Олимпијским играма у Лос Анђелесу?

Завршене су Олимпијске игре у Паризу и наредне ће бити на програму 2028. године у Лос Анђелесу. А тамо би љубитељи спорта могли да буду ускраћени за бокс
Озбиљна претња - укида се бокс на Олимпијским играма у Лос Анђелесу?Getty © Richard Pelham / Stringer

Већ је утврђено да ће нови спортови на наредним Играма бити крикет, флег фудбал, лакрос, сквош и бејзбол/софтбол, а бар један спорт који је био на програму у Паризу неће бити и у Лос Анђелесу.

То је брејкденс, који се није прославио на недавним Играма, међутим, посебно је занимљиво да би иста судбина могла да задеси и бокс, један од најстаријих олимпијских спортова.

До тога је довела комплексна ситуација по којој је Међународни олимпијски комитет (МОК) преузео надзор над боксерима од Међународне боксерске асоцијације (ИБА) током прошле године.

Проблематично је било пословање, корупција, финансије, па је МОК наложио савезима да оснују нову организацију каква је била ИБА, међутим, за сада то не иде баш тако.

Такмичења у боксу на Играма организују се од 1904. и само у три наврата (1896, 1900, 1912) га тамо није било. Коначна одлука према речима Томаса Баха, првог човека МОК, биће донета током 2025. године.

image