Спорт

Станојевић беснео као никад: Ово је понижење за сваког навијача Партизана

Фудбалери Партизана у четвртак играју реванш меч у квалификацијама за Лигу Европе против Лугана, а на конференцији за медије тренер црно-белих Александар Станојевић говорио је далеко више о ситуацији у српском фудбалу
Станојевић беснео као никад: Ово је понижење за сваког навијача Партизана© FK Partizan / Miroslav Todorović

Станојевић се осврнуо на дешавања у Зајечару, где је Партизан против ИМТ-а ремизирао 0:0 након поништеног гола у финишу меча.

"Понижени смо и не знам на који начин да коментаришем то. Председник судијске организације је политички ангажован. Ја сам дуго у фудбалу, дуже од тог судије и препознајем тенденцију. Када не свирате очигледне фаулове, онда не знам шта да причам. Они вам одузимају право на рад. На начин на који вас третирају, то вам одузму", рекао је Станојевић, који је наставио у даху.

"Имате председника судијске комисије који усвоји предлог Црвене звезде да најбољи судија не суди вечите дербије и касније не добије могућност да суди Европско првенство. Замислите ту бруталност где утичете на животе људи и утичете на српски фудбал. Ко ће да буде, овај што је судио два дербија прошле сезоне од политички ангажованих лица, он ће да суди велика такмичења? За такву бруталност од политички ангажованог лица неко мора да има подршку, а позивају се на првог човека и најважнијег човека државе. Постоји сумња. И онда вам политички ангажовано лице делегира овако судије. Деси нам се ситуација да све буде накарадно и око бонуса и све то повлачи једно за другим причу и нико није донео одлуку за бонуса, јер је кривично одговоран. Правимо лакрдију, мењамо по шест играча на полувремену."

Вратио се Станојевић и на бонус правило и на, како је рекао, циркус око доношења одлука.

"Следеће године неће бити странац бонус, јер Ђига прераста тај узраст и они ће такву одлуку донети, ево сад вам кажем. Стварно се осећам понижено због целог односа према Партизану. Прошле године се десила брутална прича на том дербију, наставио је да суди и добио подршку од најважнијих људи у држави. Ја сам само тренер који представља Партизан, неко ко је разочаран и не може себи да дозволи да буде понижаван на такав начин. Деси вам се ситуација да помогне држава за лиценцу, али то не значи да можете да нас понижавате, а да ћемо ми да ћутимо. Ми да ћутимо нећемо, ја нећу ћутати како год да се деси, то је понижавање свих нас."

Тренер Партизана је наставио да истиче шта му све смета.

"Дошао сам са великим ентузијазмом да може нешто да се промени. Имате ситауцију да се утакмица између Црвене звезде и Чукаричког игра у Панчеву, јер је терен лош на Бановом брду, а играло се по Сурдулици, Нишу. Замислите ви ту бруталност. Разумем да је Звезда Србија, али је и Партизан помало Србија. Ми јесмо мањина, али ви добро знате каква је емоција код мањина. Добро знате каква је то другачија емоција кад вас неко на тај начин понижава. Мени је криво да навијач Партизана дође у Зајечар и да доживи понижавање онакве врсте. Дубоко сам разочаран. Не плашим се ничега, веће казне од овог што нам раде нема."

Инсититуције, каже тренер црно-белих, за Партизан нису достижне.

"Имао сам ја и разних застрашвања разних врста у прошлом мандату, али ништа не може да вас повреди више него кад вам се удари на част и углед. Ја одустати нећу, могу само да ме отерају. Ове ствари морају да се промене, да не буде да тражимо алибије за неке ствари. Ми да се вратимо на Кијев и шест голова које смо примили, то је моја одговорност. Али дајте нам ситуацију да ми одговарамо за наш рад у чистој причи. Кроз институције не можемо и овде ништа не може кроз институције. Извињавам се што на конференцији пред Лугано причам о овим стварима и што причам о људима из врха власти, али ја морам то да радим кад постоји сумња да се људи из врха власти баве ко ће судити и баве се бонусима", рекао је Станојевић.

Да ли ће бити казне због оваквих речи, Станојевића не занима:

"Замислите ваш осећај увече после утакмице кад вас онако ставе на место, нема веће казне од тога. Нема веће казне од осећаја понижености. Могу да ме казне како хоће. Да ли ће ми лепити плакате, или звати, да ли ће ме називати мафијашем, то ме уопште не интересује. Ако се таквим стварима баве, ја добијам већи адреналин."

Речи из управе клуба није било, али тренер Партизана сматра да је и он особа која је требала да изађе у јавност са овим проблемом:

"Нису они откинули семафор на стадиону, него су утицали на терен. Утицали су и на бонус пет дана пред почетак, а ти пустио неке бонусе седам дана пред почетак. Они директно утичу на терен. Пошто је све накарадно овде и не постоји систем, морам да причам. Ко ће да дође да буде председник савеза, а млад је кадар? А овде кад треба да дође човек који је био у светском фудбалском врху, не може да дође, јер је овде све у прошлом времену. Нити сам нечији, нити сам с неким, нити сам се икада бавио каквим стварима у политичком смислу", рекао је Станојевић.

Партизан је у првом мечу против Лугана у Београду изгубио 1:0, а реванш је у Швајцарској у четвртак од 20.30 часова.

image