Спорт

ЦАС ставио тачку на париску сагу – Америци дефинитивно одузета медаља, Румунка у петак добија бронзу

Једна од највећих контроверзи на Олимпијским играма у Паризу требало би крајем седмице да добије коначан епилог
ЦАС ставио тачку на париску сагу – Америци дефинитивно одузета медаља, Румунка у петак добија бронзуGetty © Mehmet Murat Onel/Anadolu/Contributor

Румунка гимнастичарка Ана Барбосу требало би да у петак добије бронзану медаљу са Игара у Паризу, након низа контроверзи током и после финала, и интервенције Суда за спортску арбитражу (ЦАС).

Подсетимо, Барбосу је на такмичењу у партеру освојила треће место са 13,700 бодова, али су после уложене жалбе од представника америчке гимнастичке репрезентације судије оцену Џордан Чајлс, која је завршила на петом месту са 13,666 бодова, повећали на 13,766, чиме је америчка гимнастичарка завршила на победничком постољу са бронзом око врата.

Румунка је завршила у сузама, чинило се да ће се поновити догађаји из 2012. и Лондона, али је онда жалбу уложио Румунски олимпијски комитет, који се обратио Суду у Лозани.

ЦАС је донео одлуку да је исправан првобитни распоред такмичарки и обавестио Амерички гимнастички савет да неће преиспитивати своју одлуку.

У жалби је наведено да је представница америчке репрезентације приговор на оцену Џордан Чајлс упутила после минута и четири секунде од објаве резултата па је ЦАС пресудио да америчкој гимнастичарки остаје оригинално додељена оцена за наступ, чиме јој је одузета бронзана медаља и додељена Румунки Барбосу.

Међународна гимнастичка федерација (ФИГ) саопштила је да ће поштовати одлуку ЦАС-а и Ану Барбосу су прогласили освајачицом бронзане медаље.

Дан после је Међународни олимпијски комитет (МОК) рекао да прихвата ФИГ-ову "измену поретка" и да ће "прерасподелити бронзану медаљу" румунској гимнастичарки.

Амерички гимнастички савез рекао да је ЦАС-у предао видео доказ који показује да је приговор главног тренера Сесил Ланди поднесен 47 секунди после објаве резултата.

ЦАС је на то одговорио да њихова правила "не допуштају преиспитивање арбитражне одлуке чак ни када се предоче уверљиви нови докази".

Потврђено је да ће Ана своје заслужено освојено одличје добити у петак у Букурешту, када ће у Олимпијској кући бити приређена адекватна церемонија.

Ситуација из Париза је готово пресликана оној из Лондона 2012. године. Тада је, на Олимпијским играма, Али Рајсман освојила бронзу након уложене жалбе.

А да ствар буде још тежа по Румуне, тада је без бронзе, на исти начин, остала Каталина Понор.

Подсетимо, сада је злато припало Бразилки Ребеки Андраде, а сребро чувеној Симон Бајлс.

image