Спорт

"Хоће срце да искочи" - Микец дочарао финале Игара и освајање злата за Србију

Репрезентативац Србије у стрељаштву Дамир Микец рекао је да освајање златне медаље на Олимпијским играма осећај који не може да се опише
"Хоће срце да искочи" - Микец дочарао финале Игара и освајање злата за СрбијуGetty © Charles McQuillan

Микец је у пару са Зораном Аруновић освојио златну медаљу на Олимпијским играма у Паризу у такмичењу микс парова у дисциплини ваздушни пиштољ 10 метара - у финалу су били бољи од турског пара Севал Илајда Тархан/Јусуф Дикеч резултатом 16:14.

Микец је рекао да је само гледао на чију страну ће резултат да превагне.

"Кад сам видео да је код нас, то је била ерупција, бацио сам све живо, ми се бацили на под. Злато је осећај који не може да се опише. Ни пола сата касније нисам знао шта је Зорана опалила", испричао је Микец за "Танјуг".

Дамир је додао и да се пре сваког хица смирује техникама дисања, али да пре финалног пуцања у Паризу то није могао већ се осећао као да ће "срце да му искочи".

"Кад ти се скупи све у један моменат, све што си до сада радио стане у 50 секунди. Ја сам себе потпуно убедио да ће последњи хитац да буде одличан. Више сам се за то припремао јер је то одлучивало шампиона и рекао сам себи 'хајмо степеницу више'", изјавио је Микец.

Олимпијски шампион је испричао да је број његове акредитације имао значење за њега, да му је био као амајлија јер га је подсећао на покојну мајку. Због ње је и почео да тренира стрељаштво, на његовој акредитацији је писало 56 што је њено годиште, али и месец њеног рођења - 01.

Микец је носио заставу Србије на затварању Игара у Паризу. Пошто је дошао међу привима у Париз, дочекао је сваког спортисту из Србије у Олимпијском селу.

"Цео народ је толико дуго чекао Нолета, он је наш најбољи спортиста. Најбољи амбасадор. Где год да отпутујете и кажете Србија, сви кажу - Ђоковић. Присуствовати оваквој историји, хвала на томе", додао је олимпијски шампион.

Српски стрелац је поручио да ће покушати да се нађе на следећим Играма у Лос Анђелесу 2028. године.

"Није Лос Анђелес далеко. Време лети, надам се да ћу се квалификовати за шесте Игре и на тај начин исписати историју свог спорта", закључио је Микец.

image