Спорт

Пољска жели организацију Олимпијских игара: Можемо и ми као Париз

Пољска намерава да се кандидује за домаћина Олимпијских игара 2040. или 2044. године, изјавио је пољски премијер Доналд Туск
Пољска жели организацију Олимпијских игара: Можемо и ми као ПаризGetty © Pool / Pool

"Пољска формално започиње своје напоре да постане домаћин Олимпијских игара", рекао је Туск.

Он је напоменуо да је "реална перспектива" да Пољска буде домаћин летњих Игара 2040. или 2044. године, по чему би таква кандидатура изгледно припала престоници Варшави.

Пољски премијер је напоменуо да Пољска већ има искуства у организовању великих спортских догађаја, као што је Европско првенство у фудбалу 2012. године.

"Свет још памти Европско првенство као модел организације. Пољска нема комплексе у вези са организацијом Олимпијских игара", рекао је он.

Пољски министар спорта и туризма Славомир Нитрас рекао је да је, по његовом мишљењу, Пољска способна да организује Олимпијске игре ништа лошије од Француске.

"Био сам на догађајима у Паризу и могу да кажем да смо организационо способни да спроведемо такав пројекат. То, наравно, захтева инфраструктурне трошкове, али већину потребних објеката већ имамо", рекао је министар Нитрас, који сматра да би Олимпијске игре за Пољску могле да постану "велики цивилизацијски пројекат".

image