Легендарни Рус оплео по Иги Швјонтек: Не заслужујеш паре које добијаш!

Тениски свет уздрман је низом скандала који се, после Олимпијских игара, појављују из дана у дан

Само дан пошто је у "белом спорту" виђена ситуација која би могла да промени историју тениса, када је Феликс Оже-Алијасим покраден против Џека Дрејпера, догодила се још једна изузетно турбулентна ситуација у којој је главну улогу имао један Рус!

Јевгениј Кафељников, чувени руски тенисер, тачније – најбољи руски тенисер свих времена, осуо је паљбу по првој играчици планете Иги Швјонтек.

Швјонтекова, која је и даље уздрмана због неуспеха на Играма у Паризу и освајања (само) бронзе), током наступа у Синсинатију прокоментарисала је тениски календар.

Она је након тешког тријумфа над Московљанком Миром Андрејевом, казала да нешто мора да се уради поводом превеликог броја турнира током сезоне.

"Имамо превише турнира", истакла је петострука гренд слем шампионка.

"То, наравно, није наша одлука, али због тога је тенис за нас мање интересантан. Волим да играм на много места, али је веома напорно, поготово на високом нивоу. Мислим да не би требало тако да буде, заслужујемо више одмора."

Додала је да је свесна да ће њене речи изазвати реакцију.

"Људи ће да ме мрзе због овога што кажем, делује чудно да тражим одмор. Много се тенисерки слаже са мном, али ја једина то говорим."

Међутим, реакција је била и више него жустра и дошла је од човека који је током каријере освајао и олимпијско злато, али и Аустралијан опен и Ролан Гарос.

"Да ли те неко приморава да играш? Све што радиш је само се жалиш! Рећи ћу ти ја шта ти заслужујеш! Заслужујеш да зарађујеш много мање! Како ти се то допада!?", без задршке се на друштвеним мрежама огласио Кафељников.

Њему су потом пратиоци одговорили да је Пољакиња играла на 18 турнира у прошлој сезони, али је 50-годишњак из Сочија имао спреман одговор.

"Ти не схваташ, зар не? Пре свега, она на тим турнирима наступа од другог кола (пошто је стално слободна у првим рундама)! Друго... Игра само 18 недеља годишње, али јој не смета да наступа на егзибицијама 4-6 седмица преко тога. Њене притужбе на дугу сезону изгледају одвратно."

Швјонтекова ће се у полуфиналу Синсинатија састати са Арином Сабаленком.

Кафељников је током каријере шест седмица провео на првој позицији на свету, а 2019. је уврштен у тениску Кућу славних.