Спорт

Моди вољан да преноси поруке између Москве и Кијева

Како преноси "Блумберг", премијер Индије је, међутим, одбацио идеју да посредује у сукобу
Моди вољан да преноси поруке између Москве и Кијева© Photo by Ritesh Shukla/Getty Images

Премијер Индије Нарендра Моди вољан је да преноси поруке између Кијева и Москве, али неће покушати да посредује у окончању сукоба, јавио је "Блумберг" позивајући се на изворе упознате са ситуацијом.

Очекује се да ће Моди посетити Украјину касније ове недеље, што ће бити прва посета премијера Индије откако је Кијев прогласио независност од Совјетског Савеза 1991.

Како пише украјинска правда, Моди ће у Кијеву из безбедносних разлога провести само "неколико сати".

Моди је за своју прву међународну посету од реизбора на изборима у јуну, прошлог месеца отпутовао у Москву, што је чин који је Колективни запад доживео са доста горчине. Моди је тада рекао да је Русија одани пријатељ Индије. "Када чује реч 'Русија', прво што падне на памет сваком Индијцу је 'наш сапутник у срећи и тузи'. Русија је прави пријатељ Индије", истакао је тада Моди.

Откако је Русија покренула Специјалну војну операцију Индија позива на дијалог и дипломатију. За разлику од других чланица БРИКС-а, Бразила и Кине, међутим, није изнела мировни план.

Како преноси "Блумберг", Моди је наводно одбацио идеју да посредује у сукобу.

"Блумберг" је додао да Владимир Зеленски верује да су Моди и Индија "кључ за напоре Украјине да придобије Глобални југ".

Индија је била међу земљама које су присуствовале мировној конференцији Зеленског у јуну (на коју Русија није била позвана) у швајцарском летовалишту у близини Луцерна, али није потписала коначну декларацију.

Током неколико сати разговора са руским председником Владимиром Путином у јуну, Моди је тврдио да се украјински сукоб не може решити на бојном пољу.

Касније је рекао да су из њихових разговора произашле "веома занимљиве идеје" и "потпуно нове перспективе", те да му се "након разговора са Путином вратила нада". 

image