Спорт

Трансродна параолимпијка дигла прашину у Паризу - била отац три детета, сад се такмичи са женама

Прва трансродна тркачица на Параолимпијским играма, Италијанка Валентина Петрило, оптужила је противнике њеног учешћа у женској категорији за љубомору, рекавши да је ''поштено'' што јој је то дозвољено
Трансродна параолимпијка дигла прашину у Паризу - била отац три детета, сад се такмичи са женамаGetty © Matthias Hangst / Staff

Петрило је слабовида, а британски "Телеграф" пише да је постала трансродна жена 2019. године, након освојених 11 националних титула такмичећи се у мушкој категорији као отац троје деце.

''Поштено је да је сваком од нас дозвољено да изрази свој род. Спорт треба да нас научи вредности инклузије и то је од суштинског значаја за срећу људи. Постепено сам схватила да морате живети са завишћу и љубомором људи, нажалост. Али, са своје стране, свесна сам да је оно што радим стварно и стога немам чега да се плашим", рекла је параолимпијка за "Релево".

Она је истакла да је свесна "друштвеног и културног значаја" њеног учешћа у женској категорији у Паризу, као и да зна да је подржавају припадници ЛГБТ заједнице, али и они који то нису. Петрило је освојила бронзу у тркама на 200 и 400 метара у женској категорији на Светском првенству у параатлетици прошле године, где се такмичила против Немице Катрил Милер-Ротгарт.

Милер-Ротгарт је недавно изнела противљење учешћу Петрило у женској категорији у тркама због предности које има након што је дуго тренирала као мушкарац, истовремено је подржавши да изрази свој род.

"У основи, свако треба да живи свакодневни живот онако како се осећа удобно. Али тешко ми је (да то прихватим) у такмичарском спорту. Она је дуго живела и тренирала као мушкарац, тако да постоји могућност да је физички другачија од оних који су рођени као жене. Ово би јој могло дати предност", рекла је она.

Квалификација Петрило за трку на 200 метара такође је изазвала негодовање након што је завршила испред Мелани Берже и ускратила Шпанкињи место на такмичењу у Паризу 2024.

"Различита национална и међународна женска удружења, конзорцијуми и невладине организације тражии су од Шпанског паолимпијског комитета да оспори место Петрило на основу тога што се он такмичио са предношћу у категорији која није одговарала његовој и то место тражи за шпанску атлетичарку Берже", наводи се у саопштењу организације Алијанса против брисања жена.

Као и Међународни олимпијски комитет (МОК), Међународни параолимпијски комитет (ИПЦ) дозвољава појединачним спортским телима да одлучују о сопственим смерницама о категоријама за женски спорт.

Прошле године, Светска атлетика забранила је трансродним женама да се такмиче у женској категорији на међународним догађајима као што су Олимпијске игре.

Међутим, према правилима Светске параатлетике, спортиста који је законски признат као жена има право да се такмичи у женској категорији за коју их квалификује њихова сметња.

image