Спорт

АТП месецима крио Синерове резултате допинг теста, сада се радује што Италијан није крив

Удружење тениских професионалаца (АТП) издало је саопштење у ком је истакнуто да се радују што је утврђено да Јаник Синер није крив за недозвољено коришћење допинга
АТП месецима крио Синерове резултате допинг теста, сада се радује што Италијан није кривGetty © Dylan Buell

Синер је два пута био позитиван на забрањену супстанцу клостебол, али је утврђено да не сноси кривицу и два пута му је усвојена жалба.

"Радујемо се што је утврђено да Јаник Синер није крив, а није био ни немаран око допинг теста", стоји у саопштењу АТП-ја.

"Такође, желимо да истакнемо и темељност овог истражног процеса, као и независну евалуацију чињеница у складу са Тениским антидопинг програмом (ТАДП), што му је омогућило да се такмичи. Ово је био изазован случај за Јаника, али и његов тим, те наглашавамо потребу да играчи и тимови буду изузетно пажљиви у коришћењу производа или третмана. Интегритет је од највеће важности у нашем спорту."

Синеру је током турнира у Индијан Велсу пронађена недозвољена супстанца, где је стигао до полуфинала.

Светски број један је у крви имао клостебол, што је на врху листе забрањених супстанци. Чак два пута је имао резултате у крви, али ниједном није суспендован, већ је оба пута могао да настави.

Тренер Италијана Дарен Кејхил је објаснио да је Јанику дозвољено да настави да се такмичи јер су сви из његовог тима успели да објасне где се спорни инцидент догодио, као и околности које су довели до тога да му се у крви нађе забрањена супстанца.

"Нисмо знали за инцидент све до мастерса у Мајамију, ИТИА је почела да истражује тек касније", открио је Кејхил и додао:

"Никада намерно не би учинио ништа слично. Ово је била несрећна ситуација. Истина је изашла на видело – није била његова грешка, није немар и надам се да ће ставити све то иза себе и бити бољи."

Синер ће на крају изгубити само бодове освојене у Индијан Велсу, као и новац зарађен на овом турниру.

Први играч планете је пре два дана освојио мастерс у Синсинатију победом у финалу над Американцем Френсисом Тијафоом.

image