Спорт

Чувена Американка предвиђа крај Ђоковићеве каријере: Ако освоји титулу у Њујорку...

Од тренутка када је закуцао последњи форхенд у терен Карлоса Алкараза у финалу Олимпијских игара у Паризу, две су струје мишљења која преовладавају када је у питању наставак каријере највећег свих времена
Чувена Американка предвиђа крај Ђоковићеве каријере: Ако освоји титулу у Њујорку...Getty © Tim Clayton - Corbis / Contributor

Док неки мисле да ће после освајања јединог врха који му је недостајао у велелепној каријери тек сада почети да доминира, други верују да ће Новак Ђоковић изгубити мотивацију за такмичење на највишем нивоу.

Једна од њих је Крис Еверт, легендарна америчка тенисерка, која је похвално говорила о Ђоковићу.

"Ако Новак освоји Ју-Ес опен, верујем да ће се пензионисати", почела је Евертова у интервјуу за "И-Ес-Пи-Ен".

"То би му био 25. гренд слем трофеј, надмашио би Маргарет Корт са којом сада дели апсолутни рекорд од 24. Недавно је освојио златну медаљу која је била његов главни циљ."

Освајачица 18 пехара на највећим турнирима у синглу и још три у дублу, ипак, мало сумња да може све то да понови у Њујорку.

"Када је у питању Ју-Ес опен, да ли он за њега има исти значај као Олимпијске игре? Мораће поново да се суочи са веома снажном конкуренцијом. Може ли два пута у тако кратком року да постигне успех? После Игара сада на Ју-Ес опену?"

Тенисерка која је жарила и палила седамдесетих и осамдесетих година прошлог века није веровала да Новак може да комплетира блиставу каријеру златом у Паризу.

"Вероватно је то карма. Борио се целог живота, издржао много тога од медија, био лош дечко у филму са Федерером и Надалом… Заиста заслужује све."

"Његов тријумф у Паризу је као бајка. Освојио је Олимпијске игре после свега то му се дешавало, после операције, после великих Алкаразових успеха када је изгледало да он преузима контролу на врху мушког тениса. Успети да постигне онакав ниво тениса, какав нисмо видели целе године у његовој игри, заиста је као бајка."

Следећи изазов је турнир у Њујорку на којем брани трофеј, а који би могао да буде још једна прекретница.

"Био би епски подвиг ако успе да победи сада на Ју-Ес опену. Новак је веома мотивисана особа, мотивисанији од било кога кога сам гледала. Имао је много успона и падова у животу, у свом браку, у својим личним односима, и верујем да је и то утицало на његову мотивацију. Све је увек добро разрешио. Изгледа да је сада у најбољем тренутку у дужем периоду времена. Биће херкуловски подвиг ако освоји 25. грен слем."

Чувена Американка је истакла да нема дилеме да је Ђоковић највећи свих времена.

"Да се ја питам, дозволила бих му да се повуче. Рекла бих му: 'Добро је, имаш дозволу целог света да завршиш каријеру'", закључила је Евертова.

Ју-Ес опен је на програму од 26. августа до 8. септембра и игра се за наградни фонд од 75.000.000 долара.

image