Спорт

Хрвати ликују због катастрофе српског фудбала у Европи: Имају 35 пораза на 40 утакмица!

Утакмицама у плеј-офу за сва три европска такмичења настављен је кошмар српског фудбала који траје већ две године
Хрвати ликују због катастрофе српског фудбала у Европи: Имају 35 пораза на 40 утакмица!© Dusan Milenkovic/ATAImages

Фудбалска репрезентација, сада већ по обичају, бележи неуспехе на великим такмичењима, ФСС је већ дуго у расулу, док ништа боља ситуација није ни у клупском фудбалу.

Представници Суперлиге наставили су да посрћу, па је након нових пораза ТСЦ-а и Партизана у четвртак, негативни биланс додатно порастао.

Од 40 утакмица наши клубови су забележили 35 пораза, уз три узастопна ове недеље.

Партизан је у четвртак поражен од Гента у Београду (1:0), а ТСЦ је изгубио на гостовању код Макабија из Тел Авива (3:0), док је Црвена звезда савладана у уторак у квалификацијама за Лигу шампиона од Боде Глимта (2:1).

На почетку квалификација учествовало је чак пет наших екипа, укључујући и Војводину и Раднички, али ни они нису успели да елиминишу нити једног противника.

Због тога ликују Хрвати, који ће готово сигурно имати представника у Лиги шампиона, пошто је шампион Динамо на прагу уласка након победе од 3:0 у првом мечу против Карабага, а можда и још једног у Лиги конференције.

Ријека је у првом сусрету плеј-офа ремизирала 1:1 са Олимпијом из Љубљане.

Хрватски медији нашироко пишу о дебаклу српских клубова у Европи, који би требало да им буду директни ривали у борби за коефицијент и више места у међународним такмичењима.

Најпосећенији тамошњи портал "Индекс" подсећа на катастрофалан учинак наших представника.

"Дебакл српских клубова у Европи је све већи. Изгубили су 35 од последњих 40 утакмица".

Хрвати подсећају да су раније ове сезоне већ испали и Раднички против црногорског Морнара и Војводина.

На тај начин ХНЛ је на лествици коефицијента прескочио српску лигу, коју је надмашила и украјинска лига, па је Србија сада на 21. месту (а била је 11. у сезони 2020/2021).

Српски клубови су овог лета међу најгорима на "старом континенту", а аналитичари разлог налазе у томе што је нашем такмичењу претходно пребрзо дошао раст коефицијента.

"Невероватно звучи податак да српски клубови у последњих 40 утакмица имају чак 35 пораза, две победе и три ремија. Партизан и Раднички су једини који су у том периоду успели да победе неког, а Партизан је једини клуб који је у последње две сезоне остварио европски пролаз – лани против азербејџанског Сабаха на пенале", додаје се у анализи Хрвата.

"Вечерњи лист" закључује да "такав расплет није лош за хрватску фудбалску лигу која је на лествици коефицијената прескочила српску".

Партизан би могао да обори неславни рекорд и постане први клуб који је испао у квалификацијама сваког од три најјача такмичења.

У покушају да дође до Лиге шампиона зауставио га је кијевски Динамо, потом је уследио неуспех против Лугана, док је на истом путу и у окршају са Гентом.

ТСЦ ће готово извесно играти у Лиги конференције након неуспеха у првом мечу против Макабија, док једино Звезда има шансе да "извади флеке" и придружи се Динаму у Лиги шампиона.

Вишеструки узастопни првак Србије мора да надокнади гол заостатка против норвешког шампиона, па ћемо у среду увече сазнати да ли ће у елитно такмичење или степеник ниже.

image