Спорт

Фудбалер подржао Палестину, Немци му дали отказ - он их добио на суду: Ваш новац дајем деци Газе!

Ел Гази је поручио да ће чак 500.000 евра донирати за децу у Појасу Газе, након што му је бундеслигаш крајем 2023. године противправно дао отказ поводом коментара на друштвеним мрежама
Фудбалер подржао Палестину, Немци му дали отказ - он их добио на суду: Ваш новац дајем деци Газе!Getty © picture alliance / Contributor

Холандски фудбалер Анвар Ел Гази нашао се у жижи светске јавности прошле године, када је добио отказ од његовог клуба Мајнца, након коментара поводом рата у Појасу Газе које је објавио на друштвеним мрежама.

Ел Гази, који има мароканске корене, је тада "осудио смрти цивила, антисемитизам, окупацију, апартхајд и геноцид", што је био повод за немачки клуб да га казни отказом.

Ипак, Ел Гази је прошлог месеца победио Мајнц на суду тврдећи да су његови коментари заштићени слободом говора, те је немачком клубу било наређено да му исплати плату и бонусе у висину од 1.500.000 евра.

Сада, када је Ел Гази очито добио извесну своту новца од Мајнца, одлучио је да пошаље поруку на друштвеним мрежама и тако се додатно обрати и свом некадашњем клубу.

"Након што сам данас примио значајну уплату од Мајнца, желео бих да разјасним да се моја правна битка са Мајнцом никада за мене није односила на новац. Искористио бих овај тренутак да се захвалим Мајнцу за две ствари. Прво, за значајну финансијску исплату, од чега ће 500.000 евра бити искоришћено за финансирање пројеката за децу у Гази. Надам се да ће Мајнц, упркос њиховим узастопним неуспелим покушајима да избегну плаћање, утешити сазнање да су, преко мене, финансијски допринели у покушају да живот деци Газе учини мало подношљивијим. Друго, у покушају да ме ућуткају, чинећи мој глас још гласнијим за потлачене и безгласне у Гази", поручио је Ел Гази, однедавно нови фудбалер Кардифа.

image