Спорт

Ђоковић причао о повреди, али и о "случају Синер": Руководећа тела морају да науче...

Недељу дана главна тема у "белом спорту" је допинг скандал Јаника Синера о којој је било речи и на конференцији за медије највећег свих времена
Ђоковић причао о повреди, али и о "случају Синер": Руководећа тела морају да науче...Getty © Jamie Squire

Новак Ђоковић стигао је у Њујорк и забринуо навијаче пред наступ на Ју-Ес опену, због мањих здравствених проблема.

Ђоковић је потврдио да је има одређених потешкоћа, због чега је скратио један тренинг на теренима "Флешинг Медоуза".

Међутим, додао је да би требало да је све у реду и да још један одрађен тренинг потврђује да неће имати проблема да крене у одбрану титуле у "великој јабуци".

"Нисам тренирао само на 'Артур Ешу', већ и на још једном мањем стадиону са Вавринком. Пошто на 'Ешу' добијамо само сат времена сваки дан", рекао је Новак у разговору са српским новинарима.

Потврдио је да је истина да осећа нелагодност, која би требало да прође до почетка турнира.

"Јуче (петак) сам тренирао сат времена вани и онда нисам тренирао на 'Ешу' јер сам имао неких проблема. Ипак, данас то није толики проблем, тако да сам остао на тренингу са Вавринком, а после разговора са вама идем на још један тренинг. За сада је све у реду, у том контексту неком ширем, односно већем, није неки озбиљнији проблем."

Незаобилазна тема био је "случај Синер", који већ више од недељу дана потреса тениску јавност.

Ђоковић је говорио о великом ривалу који је два пута пао на допинг тесту током мастерса у Индијан Велсу.

"Овакви примери су разлог зашто смо основали ПТПА, који сто одсто заступа играче и стара се да се покрије сваки педаљ како би играч могао да живи од овог спорта. Разговарали смо о 'дубини' Тура, о томе колико играча може да живи од тениса…", почео је Србин причу о свом "синдикату".

"Много је тема на којима се ради у ПТПА, а још нисмо признати колико бисмо желели да будемо признати, у оквиру тениског екосистема.

Многи играчи су се жалили да немају сви исти третман.

"Када је реч о Јанику, ПТПА се увек залаже за стандардизоване протоколе. Разумем фрустрацију играча јер нема конзистентности. Прошло је пет-шест месеци откад је то саопштено њему и његовом тиму. Много је мана у систему, разумем осећања играча који се питају да ли су они третирани на исти начин."

Други тенисер света наставио је речима да би сваки играч, без обзира на финансијску ситуацију, ранг и профил, требало да буде третиран једнако.

"Надам се да ће руководећа тела у тенису научити нешто из овога, јасно је да мора да дође до промене. Неки су имали сличне случајеве или исте случајеве са различитим исходом. Да ли је то финансија, да ли играч може себи да приушти ефикаснију одбрану адвокатску… Не знам да ли је тако, али морамо да стандардизујемо ствари како би сваки играч – независно од ранга и профила – био третиран једнако", закључио је Ђоковић.

Најбољи тенисер свих времена у поход на нови, 25. гренд слем трофеј, креће у ноћи између недеље и понедељка, од 2.30 по средњоевропском времену.

Ју-Ес опен се игра од 26. августа до 8. септембра за наградни фонд од 75.000.000 долара, а титулу брани управо Новак Ђоковић.

image