Спорт

Расељени Срби на храмовној слави у Ђаковици: Литургијом обележена Велика Госпојина

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић је поручила да док год постоји српска рука која на овим просторима пали свеће и окреће колач, да су те средине су биле и остаће српске

Расељени Срби из Ђаковице присуствовали су обележавању храмовне славе Велика Госпојина у манастиру Успења пресвете Богородице у Ђаковици, где је литургију служило братство Високих Дечана и свештеник из Гораждевца Ненад Нашпалић.

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић која је присуствовала литургији нагласила је да док год постоји српска рука која на овим просторима пали свеће и окреће колач, да су те средине биле и остаће српске.

"Данас смо овде, на овом парчету раја на земљи окружени мирисом свећа, љубављу наших ђаковчана, дечијом грајом, грајом ових људи који су се данас окупили овде у њиховој Ђаковици. Обележавамо овај велики празник. Велики број Ђаковчана је данас овде са нама. Ја сам овде на нашој мати Јоаникији која је чувар Ђаковчана у овој овде светињи, која је чувар овог огњишта у име директора Канцеларије за КиМ честитам овај велики празник, да честитам овим дивним људима који су се окупили у свом граду из кога су силом протерани, а који се опет, сваке године окупљају овде на ове велике празнике", истакла је Парлићева.

Додала је да данас окупљени народ пали свеће и за све оне који нису могли да буду у свом вољеном граду.

"За све оне који су духом својим уз своју браћу и сестре, своје пријатеље а нису могли да присуствују овде а који сваким дамаром својим живе за свој вољени град, за своју Ђаковицу. Одавде из наше Ђаковице желим да свим православним верницима на Косову и Метохији и где се широм прославља у свим српским срединама честитам овај велики празник са жељом да се сваке године окупљамо у што већем броју", рекла је Парлићева.

Велики број верника окупио се у Ђаковици како би се на данашњи празник помолили и упалили свеће за здравље својих најмилијих.

"Моја сестра је прошле године узела колач па смо због тога данас овде. Осећај је посебан када год дођем овде", рекла је Јелена Перенчевић из тог града.

Домаћица славе Наташа Прентић која је 1999. године морала да избегне из родне Ђаковице истиче да су јој на данашњи дан осећања помешана.

"Велика је радост бити данас овде са људима који исто као и ја не живе више овде, са друге стране је туга јер је ово град у ком осим наше Драгице нема више Срба", рекла је Прентићева.

Једина Српкиња у Ђаковици данас је Драгица Гашић која упркос бројним притисцима и претњама од стране Албанаца не одустаје у својој намери да остане у свом родном граду.

Подсетимо, Драгици Гашић су недавно непознати починиоци каменовали кућу.

image