Спорт

Отварање Параолимпијских игара у Паризу – какве ли нас сад гадости очекују

Параолимпијске игре у Паризу биће свечано отворене вечерас у 20 часова парадом учесника од Шанзелизеа до Трга Конкорд, а Србију ће на том такмичењу представљати 23 спортиста
Отварање Параолимпијских игара у Паризу – какве ли нас сад гадости очекујуGetty © Michael Reaves

Уметнички директор Томас Жоли, који је такође водио церемонију отварања Олимпијских игара, рекао је да ће догађај приказати параолимпијске спортисте и "вредности које они оличавају" и обећао наступе који никада раније нису виђени.

Међутим, ако је судити према детаљима са отварања Олимпијских игара пре месец дана, на програму ће бити свега, посебно онога што превазилази границе укуса.

Организатори су саопштили да је за Параолимпијске игре у Паризу продато више од два милиона улазница.

Такмичења почињу у четвртак, а спортисти су груписани према нивоима оштећења како би се обезбедио што је могуће равноправнији терен.

Само два спорта на програму, голбол и боћање, немају олимпијски еквивалент.

Председник Међународног параолимпијског комитета Ендрју Парсонс рекао је да ће велика гужва која се очекује у Паризу много значити спортистима, од којих су се многи на Параолимпијским играма у Токију пре три године такмичили пред празним трибинама због пандемије ковида-19.

"Пошто је наша амбиција да будемо запажени и схваћени као најтрансформативнији спортски догађај на планети, важно је имати ову атмосферу", рекао је Парсонс за "АП" уочи церемоније отварања.

На Параолимпијским играма ће учествовати више од 4.000 такмичара у 22 спорта.

Србију ће представљати 23 такмичара и то параатлетика – Сашка Соколов – 100м и 200м; Филип Граовац – чуњ; Александар Радишић – чуњ; Стефан Димитријевић – кугла; Немања Матијашевић – скок удаљ; Жељко Димитријевић – чуњ; Небојша Ђурић – кугла.

У парастрељаштву Србију представљају: Ласло Шурањи, Дејан Јокић, Драган Ристић, Живко Папаз, Здравко Савановић и Јелена Пантовић.

У парапауерлифтингу имаћемо једног представника – Петра Миленковића.

Представници Србије у парастоном тенису су Борислава Перић-Ранковић, Нада Матић, Митар Паликућа, док у паратеквондоу наступају Марија Мичев, Јелена Рашић, Никола Спајић, у парапливању Катарина Драганов Чордаш, у паракајаку Страхиња Буквић, а у паратриатлон Лазар Филиповић.

image