Спорт

Новак нокаутиран у Њујорку, али му тек предстоји права борба – Београд може да краљу врати круну

Први пут од 2017. године име Новака Ђоковића не налази се на листи гренд слем шампиона, чиме је прекинута још једна невероватна серија. Након 22 године нико из "велике тројке" није освојио један од четири највећа турнира, што ће се осетити и на АТП ранг-листи
Новак нокаутиран у Њујорку, али му тек предстоји права борба – Београд може да краљу врати крунуGetty © Jean Catuffe / Contributor

Највећи тенисер свих времена изгубиће трећу позицију и од следећег понедељка ће бити, у најбољем случају, четврти играч света.

Није успео да одбрани титулу у "великој јабуци", завршио је учешће већ у трећем колу поразом од Алексеја Попирина и изгубиће 1.900 бодова, због чега ће уследити пад. Прескочиће га Александер Зверев и Карлос Алкараз, упркос још ранијој елиминацији од Новака.

Српски ас ће од понедељка имати 5.560 бодова и могао би чак и да напусти Топ 5, у зависности од резултата осталих учесника. У игри су Андреј Рубљов, Григор Димитров и Каспер Руд, који би евентуалним пласманом у завршницу могли да се нађу испред Ђоковића.

Оно што је много важније јесте његова позиција на АТП рејс листи, односно трци за Завршни турнир у Торину.

Лоши резултати током читаве сезоне бацили су Ђоковића тек на седмо место и у тренутку писања овог текста он има 3.260 бодова.

Знамо да првих осам оверавају визу за Торино, до сада је то учинио једино Јаник Синер, а неколико је играча који би могли да престигну Новака.

Поред споменутог Димитрова, у питању су Алекс де Минор, Тејлор Фриц и Томи Пол, који и даље играју на Ју-Ес опену.

Због свега наведеног, освајач 24 гренд слема би могао да коригује зацртани распоред до краја сезоне и повећа број турнира на којима ће играти.

Први изазов који га очекује јесте Дејвис куп меч против Грчке 14. и 15. септембра, пошто је потврђено да ће предводити Србију у хали "Александар Николић".

Следећи турнир у Ђоковићевом плану јесте мастерс у Шангају (од 30. септембра до 13. октбора), на којем је последњи пут наступао 2019. године. После три године паузе због вируса корона, Шангај се прошле сезоне вратио у календар, а Новак је тамо освојио четири титуле, последњу 2018. године.

Осим тениса, Ђоковић жели да се врати у Кину како би се поново повезао са тамошњим тржиштем, у земљи у којој има много навијача.

Наредно што је сигурно на распореду јесте егзибиција у Саудијској Арабији под називом "Six Kings Slam" – за учешће се добија милион и по долара, а победник ће бити награђен са чак шест милиона долара.

Егзибиција је на програму од 16. до 19. октобра, а учествују још Рафаел Надал, Карлос Алкараз, Јаник Синер, Данил Медведев и Холгер Руне.

Питање је да ли ће добар резултат у Шангају бити довољан да Ђоковић обезбеди пласман на Завршни турнир у Торину, због чега би могао да пријави још неки турнир до краја сезоне.

Уколико се то догоди, глави фаворит је свакако АТП у Београду, који ће од 3. до 9. новембра бити игран у "Београдској арени".

image