Спорт

Сећање на Дражена Петровића - Обрадовић водио звезде Евролиге против селекције Хрватске

У загребачкој Арени одржана је меморијална утакмица у част легендарног и прерано преминулог хрватског кошаркаша Дражена Петровића који би ове године славио 60. рођендан
Сећање на Дражена Петровића - Обрадовић водио звезде Евролиге против селекције Хрватске

Спектакл је започео кратким филмом о Дражену Петровићу и путу којим је кренуо у родном Шибенику, а који је настављен преко Цибоне, мадридског Реала, Портланда до Њу Џерсија.

Приказани су и тренуци са Олимпијских игара у Барселони 1992. године када је Хрватска играла финале и изгубила од америчког "Дрим тима".

"Дражен би волео да игра у оваквом предивном амбијенту", рекао је хрватски кошаркашки тренер Александар Петровић након чега су на паркет изашле две хрватске НБА звезде Бојан Богдановић и Дарио Шарић, као и Словенац Лука Дончић.

Централни догађај била је ревијална утакмица између Хрватске и тима Дражен.

Хрватску, коју је водио селектор Јосип Сесар, представљали су Горан Филиповић, Мартин Јунаковић, Крешимир Радовчић, Антонио Јордано, Матео Дрежњак, Филип Крушлин, Марио Хезоња, Дарио Дрежњак, Тони Накић, Крешимир Љубичић, Роко Пркачин и Данко Бранковић.

За Тим Дражен, који је предводио српски тренер Жељко Обрадовић уз помоћ хрватског тренера Невена Спахије, играли су Марселињо Уертас, Шејн Ларкин, Ненад Димитријевић, Џанан Муса, Андре Обст, Вања Маринковић, Јака Блажич, Торнике Шенгелија, Дајшон Пјер, Валтер Таварес, Матијас Лесор и Бобан Марјановић.

Утакмица је била ревијалног карактера, а сваки прекид искоришћен је за присећање на Драженов пут па је први прекид донео повратак у 1983. годину када је Дражен водио Шибенку до титуле првака Југославије, победом у финалу против Босне.

У име тадашње генерације говорио је Предраг Шарић, а гледаоце су поздравили и тадашњи тренери Шибенке Владе Ђуровић и Зоран Славнић.

Уследили су потом доласци некадашњих генерација Цибоне и мадридског Реала, док је Портланд представљао легендарни играч Тери Портер, а Њу Џерси, садашњи Бруклин - Кени Андерсон.

Тим Дражен је победио Хрватску 110-107 (28-25, 28-26, 22-32, 32-24), а први стрелац био је Марио Хезоња са 37 поена.

У паузама је изведено и такмичење у тројкама, у којем је победио Хезоња који је у додатном разигравању био бољи од саиграча из Реала Мусе.

image