Спорт

Како је чувени Луческу "оладио" новинаре тзв. Косова: "Питања су предуга, а и не причам енглески"

Две селекције имају кратку, али интензивну историју међусобних сусрета, те ће и нови бити занимљив ако је веровати уводу са конференције за медије
Како је чувени Луческу "оладио" новинаре тзв. Косова: "Питања су предуга, а и не причам енглески"Getty © Arif Hudaverdi Yaman/Anadolu Agency/Contributor

Фудбалери Румуније и тзв. Косова састају се у првом колу Лиге Ц Лиге нација у Приштини, а пре тог сусрета селектор гостију Мирчеа Луческу одржао је занимљиво обраћање новинарима.

Легендарни Луческу, који је током каријере водио бројне клубове и репрезентације, између осталих Интер, Галатасарај, Бешикташ, Шахтјор, Зенит и Турску, вратио се на кормило Румуније 38 година после првог мандата.

Одувек је било јасно какав је његов став о лажној држави Косово и поново је, на себи својствен начин, то и показао на конференцији.

"То није питање. Питања су вам предуга, морамо на тренинг", одговорио је 79-годишњи стручњак после једног питања домаћег новинара.

Румунија и тзв. Косово фаворити су у групи 2, у којој се налазе још Литванија и Кипар.

У претходној утакмици две селекције, одиграној у квалификацијама за Европско првенство 2024. године, Румунија је тријумфовала резултатом 2:0, али ће дуел у Букурешту остати упамћен по дугом прекиду и повицима домаћих навијача који су поручивали да је "Косово срце Србије".

Пошто Румунија не признаје тзв. Косово одређене тензије су биле очекиване, али прекид свакако не.

Међутим, отишло је у том правцу, на крају велики број фаулова, картона, гости су остали без једног играча, а Румуни уз доста потешкоћа дошли до победе и каснијег пласмана на Еуро.

Луческу није желео да одбије да одговара на питања косовских медија, али их је у маниру најбољих нападача шмекерски "дриблао".

"Не говорим енглески јер сам румунски селектор. У клубовима причамо на разне начине, овде у репрезентацији само на свом језику."

Он је додао да очекује спортску атмосферу на терену, без обзира на оно што ће се дешавати на трибинама.

"Нисам забринут, верујем да ће све протећи добро. На трибинама може бити било како, али на терену се састају 22 играча који ће учинити све да дођу до свог циља", закључио је Луческу.

Фудбалер домаће селекције Ведат Мурићи оштро најављује реванш.

"Много верујемо у 'освету', али у границама дозвољеног", истакао је Мурићи.

"Овај посао је веома битан, јер не треба да вратимо исто што су они нама урадили. Ми, поготово играчи који ће бити на терену, желимо да останемо у границама здравог и спортског понашања. Ако освојимо три бода, биће то велики ударац за њих."

УЕФА је донела одлуку да неће бити гостујућих навијача, али Румуни су још раније истакли да неће путовати у Приштину и самопрокламовану државу јер не желе да долазе у "место које не постоји".

image