Спорт

Новаче, мораш да се тргнеш - девети у АТП трци, хоће ли отићи на Завршни мастерс?

Завршен је и последњи гренд слем у сезони, а на Ју-Ес опену је трофеј однео први тенисер света Јаник Синер. Италијану је то други гренд слем у сезони, колико их је освојио и Карлос Алкараз
Новаче, мораш да се тргнеш - девети у АТП трци, хоће ли отићи на Завршни мастерс?Getty © Anadolu / Contributor

Тако је Новак Ђоковић по први пут од 2017. године забележио сезону без иједног освојеног гренд слема, а због тога ће у финишу сезоне морати да подигне ниво игре уколико буде хтео да се пласира на Завршни мастерс.

Наиме, на АТП финале у Торину ће се као и увек наћи осморица најбољих тенисера у години, а Ђоковић је тренутно девети играч света по резултатима у 2024.

Он је до сада освојио 3.260 бодова и има 45 бодова мање од осмопласираног Алекса де Минора. До краја сезоне, Новак би бодове могао да осваја на мастерсима у Шангају и Паризу, као и на неким од мањих турнира, попут оног у Пекингу из серије 500 или оног у Београду из серије 250.

Заправо, Ђоковић и не би требало да има тако тежак задатак, јер у АТП трци заостаје само 630 бодова за тренутно петопласираним Тејлором Фрицом, па је реално да ће престићи макар неког од играча који су тренутно испред њега - осим Фрица и Де Минора, ту су и Каспер Руд и Андреј Рубљов.

Иначе, на Завршни мастерс су се већ квалификовали Синер и Алкараз, али и други играч света Александер Зверев. Четврти у АТП трци је Данил Медведев.

Ђоковић је бранилац трофеја на Завршном турниру у Торину, који је прошле сезоне освојио победом над Синером у великом финалу.

image