"На добром смо путу да дотакнемо дно, као Хрватска" – ако то каже Пешић, морамо да се забринемо

Селектор кошаркаша Србије Светислав Пешић још једном је упозорио да српска кошарка, упркос успесима и медаљама, нема светлу будућност

Светислав Пешић један је од најуспешнијих тренера у историји кошарке, у последње две године са Србијом је освојио сребрну медаљу на Мундобаскету и бронзу на Олимпијским играма, али и поред тога сматра да будућност "земље кошарке" није светла.

"Често сам упозоравао људе у Србији да смо на добром путу да достигнемо Хрватску у кошарци. А то значи да смо на добром путу да дотакнемо дно. Ако се нешто не промени у главама људи који воде српску кошарку и који сносе одговорност, бићемо срећни ако се квалификујемо на европска и светска првенства. Олимпијске игре можемо да заборавимо. Људи то не воле да чују, па није ни чудо што никад до краја нисам био интегрисан у српску кошарку", рекао је селектор Пешић за хрватски "Индекс".

Селектор "орлова", који су пре месец дана освојили сребро на Олимпијским играма у Паризу, а пре тога поштено намучили америчке НБА звезде, био је гост на утакмици уприличеној у сећање на Дражена Петровића.

"Дражена једнако славе и у Загребу и у Београду и у целој Европи. Његова заоставштина је огромна. Дражен је био симбол читаве једне епохе. Он који је 64. годиште и ови 'моји' из Бормија који су 67. и 68. били су кључна генерација када причамо о приближавању европске кошарке америчкој. Сви се диве његовим дриблинзима и шутерским способностима, али жеља и посвећеност били су оно што га је издвајало и чинило га посебним", рекао је Пешић.

Селектор Србије још једном је говорио о полуфиналу Игара у Паризу и потврдио да је европска кошарка ближа америчкој више него икада у историји.

"Да, али ништа се ту није догодило преко ноћи нити је та једна утакмица доказ за било шта. У питању су године рада и године континуитета рада многих других држава изван Америке. Било је и пре победа против њих – ми смо их победили у Индианаполису 2002, Аргентина у Атини 2004, а Грци у Јапану 2006. године", рекао је Пешић и још једном се дотакао поређења која америчка екипа је најбоља у историји.

"Европске селекције су сада јаче него 1992. године. Био сам тада селектор Немачке, када је Хрватска играла финале. Тешко је рећи да је она Америка била најбоља. Била је добра, одлична, али било је то неко друго време. Променило се доста тога, кошарка је у међувремену много напредовала, нарочито у земљама ван Америке. Било би лоше, можда чак и погубно рећи да је нешто најбоље у кошарци било пре више од 30 година", сматра селектор Србије.

Пешић је током каријере радио са бројним звездама европске и југословенске кошарке, а изнео је свој став ко је најбољи кошаркаш којег је водио.

"Никола Јокић. Сада је најбољи Јокић. Пре њега то су били Кукоч и Бодирога", завршио је Пешић.