Спорт

Друга велика победа Италијана: ВАДА не улаже жалбу, Синер ослобођен свих оптужби за допинг!

Светска антидопинг агенција (ВАДА) одлучила је да не уложи жалбу Суду за спортску артбитражу (ЦАС) у Лозани на пресуду Јанику Синеру поводом допинг афере
Друга велика победа Италијана: ВАДА не улаже жалбу, Синер ослобођен свих оптужби за допинг!Getty © Jamie Squire

Италијан је, подсетимо, двапут био позитиван на допинг тесту на забрањену супстанцу клостебол, али су му суспензије у оба наврата малтене моментално укинуте.

Међународна тениска агенција за интегритет (ИТИА) ослободила је Јаника јер је сарађивао у поступку и, према њиховом закључку, доказао да није намерно унео забрањену супстанцу у организам, нити је било немара са његове стране.

Ипак, ВАДА, али и Италијанска антидопинг агенција (НАДА), имале су могућност жалбе Суду за спортску арбитражу, али су од тога одустале и први тенисер света је ослобођен свих оптужби, потврдио је лист "Коријере дела Сера".

Дан после велике победе и титуле на Ју-Ес опену, момак из Јужног Тирола је добио још једну добру вест.

Приликом оба тестирања, поменути метаболит пронађен је у малим количинама, али је због тога оба пута моментално привремено суспендован, са правом на жалбу.

Како је жалба у оба наврата уважена, Синер је могао да настави да се неометано такмичи на турнирима.

Он је у одбрани истакао да је његов физиотерапеут приликом третмана користио спреј за малу рану на телу који у себи садржи клостебол. Потом је супстанца доспела у његов организам приликом масажа којима је био подвргнут.

Многи су говорили о неједнаком третману, али је он истакао да је третиран као и сви други.

Епилог ове афере је казна одузимања 300 бодова и комплетног наградног фонда са мастерса у Индијан Велсу, током којег су тестирања спроведена, али је са тиме закључено.

image