Спорт

Американци схватили - кад нема Ђоковића, гледаност пада: Испливале бројке с Ју-Ес опена

Новак Ђоковић није оправдао очекивања на Ју-Ес опену пошто је на последњем гренд слему у сезони испао већ у трећем колу, а сада је у Београду и припрема се за меч у Дејвис купу против селекције Грчке
Американци схватили - кад нема Ђоковића, гледаност пада: Испливале бројке с Ју-Ес опенаGetty © Sarah Stier / Staff

Но, из САД су стигле информације о гледаности гренд слема у Њујорку и очито је да је рано испадање како Ђоковића, тако и Карлоса Алкараза, утицало на пад заинтересованости за Ју-Ес опен у тој земљи.

Да је Новак битан за атрактивност Ју-Ес опена показује да је финале између Јаника Синера и Тејлора Фрица било друго најслабије испраћено у последњих 10 година са просечном гледаношћу на И-Ес-Пи-Ену (ЕСПН) од само 1.700.000 гледалаца.

Није помогло ни што је Американац био у финалу Ју-Ес опена по први пут од 2006. године, а једина слабије гледана финала су из 2020. (Доминик Тим - Александер Зверев) и 2017. године (Рафаел Надал - Кевин Андерсон).

Прошле године је финале Ђоковића и Данила Медведева гледало чак 2,3 милиона гледалаца, по два милиона гледало је Новакова финала против Медведева 2021. и Хуана Мартина дел Потра 2018. године, док је најгледаније финале у последњој деценији оно из 2015. године.

Тада је Ђоковић у четири сета савладао Роџера Федерера, а тај сусрет гледало је у просеку 3,2 милиона гледалаца. Занимљиво је и да су женска финала неретко гледанија од мушких, што је био случај и ове и прошле године, док је најгледаније финале у последњих 10 година било оно из 2019. када је Бјанка Андреску савладала Серену Вилијамс пред 3,7 милиона гледалаца крај ТВ екрана.

image