Спорт

У ФСС-у расуло, пљуште оптужбе на рачун Пиксија: "Нема одговорности, увек му је неко други крив!"

Одјеци неуспеха на Европском првенству још су јаки у српском фудбалу, а није помогао ни "нови почетак" у Лиги нација
У ФСС-у расуло, пљуште оптужбе на рачун Пиксија: "Нема одговорности, увек му је неко други крив!"© Antonio Ahel/ATAImages

Јован Шурбатовић, бивши генерални секретар Фудбалског савеза Србије, у интервјуу за "Новости" оптужио је спортски сектор и селектора Драгана Стојковића за лоше стање у тој организацији.

Шурбатовић је недавно смењен са места првог оперативца ФСС-а, иако је након неуспеха у Немачкој, најавио оставку на ту позицију.

"Орлови" су на Еуру поново подбацили и завршили као последњи у групи иза Енглеске, Данске и Словеније, али то Пиксија није коштало посла.

Он је пре одласка на такмичење потписао нови уговор, остао је селектор националног тима, а према речима Шурбатовића, највећи је кривац за тренутно стање у Фудбалском савезу Србије.

Толико, да је бирао и авио превознике, па је тако Србија на континентални шампионат отпутовала авионом чији је власник хрватска компанија.

"Џентлменски сам прихватио командну одговорност, иако апсолутно никакве везе нисам имао са избором авио превозника. То је радио стручни штаб", открио је Шурбатовић.

"Од гостовања у Бугарској и кратког лета за Варну, када су били незадовољни величином авиона, тај посао је преузео тим менаџер А тима по налогу селектора. Селектор се дуго година питао за све у савезу, па је било бесмислено опонирати. Кад је дошло до проблема, сви су се измакли, баш као и после резултата у Немачкој. Одговорност мора да постоји и ево ја сам је прихватио, иако нисам нити бирао авионе нити састављао тим."

Наставио је са критикама на рачун селектора.

"Мени је ово треће велико такмичење од како сам постао генерални секретар. После Русије, Катара и сада Немачке, заиста сам се осећао лоше. Поново смо изневерили народ", истакао је Шурбатовић и наставио:

"Имали смо фантастичну подршку и у Русији и у Катару и посебно у Немачкој. Комуницирао сам са тим људима по природи посла и знам колико су желели бар мало радости. Осим Костарике, никога нисмо победили. У Немачкој смо дали само један гол."

Према његовим речима, Стојковић је тај који се крије иза других, иако је најодговорнији за неуспехе, па га не чуди што је захтевао његову смену.

"Увек иста прича – разочарaња, изговори. Бежање од одговорности. Да, селектор са којим сам увек имао коректан однос, на моје изненађење, изричито је захтевао да се то деси пре утакмице са Шпанијом. Иако је мој одлазак био известан, а Тањга је тек дошао у савез. Био сам му непријатан сведок (уговори, авион, одела…), али ми није јасно коме је и зашто Тањга сметао. Он практично није ни почео да ради у савезу и није могао да има икакву одговорност."

Доскорашњи генсек дотакао се и ситуације у српском фудбалу, за коју сматра да је далеко од добре.

"Све време сам указивао на аномалије пред органима савеза. Било би некоректно и недопустиво да генерални секретар износи те ствари у медије. То су озбиљна питања и решавају се искључиво у савезу. Моје је било да укажем, а на руководству да предузима мере."

Навео је и о чему се тачно ради.

"Имамо велике замерке од стране УЕФА одељења за интегритет и веома неугодна питања везана за пријаве које су стизале од њих. Зашто се није реаговало као у случају Колубара коју наводе као добар пример а после кога су други савези почели да уводе сад већ чувени члан 83. Суђење није више на нивоу као пре пар година, најбољем нашем судији коме су у УЕФА предвиђали сјајну будућност Срђану Јовановићу каријера је доведена у питање. Уместо да смо му дали ветар у леђа."

Још једном се осврнуо на Европско првенство у Немачкој и нови дебакл "орлова".

"Друго, сам селектор је поставио као циљ пролаз у другу фазу на Европском првенству. Није га остварио по други пут и ни трунке одговорности. Очекивао сам бар неку назнаку одговорности, бар мало самокритике. Увек је неко други крив. Спортска срећа, играчи, ВАР и судије. И треће и најважније, да ли мислите да је било лако функционисати као генерални секретар када имате тровлашће у савезу?", закључио је између осталог Јован Шурбатовић.

image