Спорт

Вучић примио српске хероје из Париза – исте награде као олимпијцима

Председник Србије Александар Вучић примио је учеснике Параолимпијских игара у Паризу и чланове њихових стручних штабова
Вучић примио српске хероје из Париза – исте награде као олимпијцима© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Параолимпијски тим Србије је на ПОИ, које су одржане од 28. августа до 8. септембра, освојио шест медаља.

Пријему у Председништву Србије присуствовали су и министар спорта Зоран Гајић, председник Параолимпијског комитета Србије Зоран Мићовић, као и државни секретар у Министарству спорта Марко Кешељ.

Драган Ристић је освојио злато у парастрељаштву. Парастонотенисерка Борислава Перић Ранковић освојила је две сребрне медаље, по једну у сингл конкуренцији и у дублу у пару са Надом Матић.

До сребрног одличја стигао је и параатлетичар Небојша Ђурић у бацању кугле.

Парастонотенисер Митар Паликућа је освојио бронзану медаљу у сингл конкуренцији, као и параатлетичар Жељко Димитријевић у бацању чуња.

"Хоћу вам рећи велико хвала, пре свега и добродошли у своју кућу јер овде је место да увек обележимо ваше фантастичне резултате, ваш огромни труд и борбеност. Мислим да никада толико медијски није било приказано у целом свету, како су се одигравале Параолимпијске игре и ко је какве резултате остваривао", рекао је Вучић у Председништву.

Он је истакао да је јако поносан на параолимпијце и на свих шест медаља.

"Поносан сам на сваког од вас који сте учествовали на овим играма и на све то што сте донели својој Србији и свима нама. И не само да сте нас учинили поноснима својим витешким држањем, већ сте стварали резултате који ће остати урезани у нашим срцима. Свака од медаља које сте освојили носи причу о несаломивој вољи, борби и труду."

Како је додао, и златна медаља Драгана Ристића је доказ да нема непремостивих препрека.

"А Небојши Ђурићу и тој сребрној медаљи, већ легендарној, коју су му отимали, узимали, а он је није и борио се и изборио, показује колика је снага људског духа боље и више него било што друго и било ко друго. Драга Борислава, још две медаље, не знам ни шта да кажем, велико хвала, две величанствене сребрне медаље. Драга Нада Матић, увек се питам како можете тако брзо да одиграте и кад погледам те снимке, за мене је невероватно да имате такве рефлексе и да тако реагујете. Али вам честитам, знам колико је труда, рада, борбе и воље у то уложено."

Честитао је и Жељку Димитријевићу на бронзаној медаљи у бацању чуња, додајући да је показао невероватну решеност, невероватну истрајност, као и Митру Паликући на успеху у парастоном тенису.

Потврдио је да је влада донела одлуку да параолимпијци који су освоји медаље на играма добију награде у истом износу као и олимпијци.

"Упутио сам захтев још јуче, Влада Србије је донела одлуку у исплати средстава. За златну медаљу 200.000 евра, за сребрну медаљу 100.000 евра и за бронзану медаљу 60.000 евра. Исто онолико колико добијају и олимпијици", рекао је Вучић.

Оценио је да је држава препознала значај параолимпизма и да је помогла и немало новца уложила и истакао да га зато боли када чује причу о томе како држава преко "штапа и канапа" нешто финансира.

"И зато ћемо да седнемо, не пред неко велико такмичење, већ у наредних неколико недеља и да разговарамо о томе, како да немате проблема у свом тренажном и припремном процесу, како да можете да живите пристојно и како да будете задовољни односом државе према вама. Да можемо да се похвалимо да нису ни штап ни канап. Пошто некад није било ни штапа ни канапа, већ да имамо системски уређене ствари у којима сами доносимо одлуке и у којима помажемо више него други."

Поручио је параолимпијцима да је Србија на њих поносна, на њихову храброст ,стрпљивост...

"Хвала вам што сте подигли заставу Србије у Пантеону спорта, на место на којем припада", закључио је Вучић.

image