Спорт

ФИБА се поклонила Карију Пешићу: Један од највећих свих времена, напушта кошарку као победник

ФИБА је посветила текст Светиславу Пешићу, сада бившем селектору Србије, који је на клупи националног тима оставио дубок траг
ФИБА се поклонила Карију Пешићу: Један од највећих свих времена, напушта кошарку као победник© Srdjan Stevanovic / Stringer

Након освајања бронзане медаље на Олимпијским играма у Паризу, кошаркашка репрезентација Србије креће у наставак квалификација за Европско првенство 2025. године и то са новим селектором.

Светислав Пешић, један од најтрофејнијих тренера у историји српске и светске кошарке, окончао је свој мандат на челу "орлова" по истеку уговора.

Светска кошаркашка федерација ФИБА посветила је посебан текст Пешићу, истичући га као једног од највећих тренера свих времена.

У прегледу његове каријере, ФИБА подсећа на то да је Пешић с Немачком освојио Евробаскет 1993. године, док је с Југославијом освојио европску титулу 2001. године и Светско првенство 2002. у Индијанаполису, где је у четвртфиналу победио САД, што је био први пут да је екипа састављена од НБА звезда елиминисана у нокаут фази.

"Пешић је један од највећих тренера свих времена", наводи ФИБА.

Следи осврт на период након Пешићеве прве ере, када је репрезентацију Србије преузео Игор Кокошков, бележећи пето место на Светском првенству 2019. године, али без пласмана на Олимпијске игре у Токију 2020.

Када се популарни Кари вратио на клупу Србије, повео је екипу на Евробаскет 2022, освојио и сребро на Светском првенству у Манили, а потом и бронзу у Паризу.

ФИБА истиче и да је Пешић од 2020. године члан њихове Куће славних, подсећајући на његову дугу тренерску каријеру која је почела још 1984. године када је радио с млађим селекцијама Југославије.

"Пешић оставља Србију у доброј ситуацији и напушта међународну кошарку као победник", закључује ФИБА.

image