Спорт

Звезда има нула одсто шанси за финале Лиге шампиона, суперкомпјутер не верује ни у пролазак даље

Црвено-бели ће осму годину заредом играти у европском такмичењу, али им се не дају велике шансе за неки озбиљнији резултат у елити
Звезда има нула одсто шанси за финале Лиге шампиона, суперкомпјутер не верује ни у пролазак даље© Dusan Milenkovic/ATAImages

Сајт за спортску статистику и анализу "Опта" објавио је листу фаворита за освајање Лиге шампиона, према којој је српски представник – Црвена звезда – на 33. месту од 36 учесника.

"Опта" се служила својим суперкомпјутером, који је 10.000 пута симулирао сезону Лиге шампиона 2024/25 како би дошао до што тачнијих закључака.

У обзир је узето неколико статистичких података, као и нови систем такмичења без групне фазе.

На основу тога је српски представник Црвена звезда на 33. месту са нула процената шанси за узимање трофеја и чак уласка у финале. За полуфинале им је дато 0,1 одсто, четвртфинале један одсто, а пласман у нокаут рунду 6,2 стотих.

За пласман у осмину финала, Црвена звезда мора да после осам мечева буде међу осам најбољих тимова или бар да се пласира од 9. до 24. места, те да се прогура кроз плеј-оф двомече.

Српски шампион је осми пут заредом у Европи, а четврти пут ће се надметати са најбољим тимовима на "старом континенту".

Ривали црвено-белима у новом формату Лиге шампиона биће Барселона, Интер, Бенфика, Милан, Јанг Бојс, ПСВ Ајндховен, Штутгарт и Монако.

Први фаворит је Манчестер сити са 25,3 посто, други је бранилац титуле Реал Мадрид са 18,2 посто, трећи Интер са 10,9 посто…

Иза Звезде су на овој листи само Шахтјор из Доњецка, Јанг Бојс (који ће бити ривал црвено-белима) и Слован из Братиславе.

image