Здјелар о Новаку, Партизану и судбинској повезаности са Русијом: Москва је моја друга кућа

Као млад је постао капитен Партизана, сада му предвиђају да је близу да постане и предводник московског ЦСКА

Саша Здјелар је један од главних играча "армејаца", човек који је пре две године дошао у престоницу Русије и тамо добио други дом.

Повремени српски репрезентативац освојио је са ЦСКА Куп Русије, дошао до вицешампионске позиције, али сада има веће амбиције.

Пред дуел са актуелним шампионом Зенитом, говорио је за "Спорт експрес", истакавши да ће тим под тренером Марком Николићем ићи на победу.

"Заиста волим да радим под Марковим вођством. Верујем да ће екипа само напредовати како ове сезоне буде одмицала", рекао је Здјелар у интервјуу.

"Када дође нови тренер, промене се увек дешавају, то је неизбежно. У Русији је кратак период између сезона, тако да није било много времена. Постоји разлика ако говоримо о формацији у нападу и одбрани. Додати су нови задаци, на пример око прекида. Већ смо постигли неколико важних голова из корнера."

ЦСКА није добро почео сезону, било је неколико несрећних резултата, али је подигао форму и тренутно заузима пету позицију са 13 бодова, пет мање од лидера Локомотиве.

"Играли смо добро. Штета што смо у последњим минутима примили голове против Краснодара и Локомотиве. Посебно у московском дербију. Моје мишљење је да је тада на терену била само једна екипа, а изгубили смо три бода. Локомотива је имала само један ударац, који је завршио голом. У Краснодару је било мало тешко, шансе су биле 50-50."

Иако су све мисли усмерене на дуел са великим ривалом из Санкт Петербурга, 29-годишњи фудбалер има још значајнијег противника.

"За мене, као Србина, најважнији меч је против Спартака. Ово је главна конфронтација у Русији. У Србији имамо један вечити дерби: Партизан – Црвена звезда. Наравно, ЦСКА има и дерби против Динама и Локомотиве, али Спартак је и по интензитету и по емоцијама најважнији противник."

Како сам каже, не жели да напушта клуб у којем се осећа као код куће, а ситуацију је упоредио са боравком у црно-белима.

"Пре два месеца била је понуда једног клуба с Блиског истока. Али то сада није важно. Играч сам ЦСКА. Управа клуба рачуна на мене. Пред нама је још 10 месеци уговора, желим да помогнем свом тиму. Да видимо шта даље, како ће се развијати ситуација са продужењем уговора", открива везиста.

"Осећам се као код куће, као у Партизану. Знам руски прилично добро. И, наравно, све захваљујући клупском особљу, које је увек спремно да помогне, да уради све за мене, породицу и сваког играча да не буде проблема."

Долазак у ЦСКА значио је и прелазак на виши ниво, који му је помогао и да дође до статуса репрезентативца. 

Скупио је пет наступа за "орлове", а интересантно је да чак три забележио у утакмицама против репрезентације Русије.

"Не знам с чиме је ово повезано. Да Србија вероватно треба да одигра следећу пријатељску утакмицу са Русијом да бих поново био позван и обукао репрезентативни дрес."

На његову жалост, није се нашао на списку путника за недавно завршено Европско првенство у Немачкој.

"Стварно сам желео да идем на велики турнир, чекао сам позив у репрезентацију. Провео сам целу сезону без повреда до самог краја, тако да сам био у доброј форми. Али селектор је донео другачију одлуку."

За крај, било је речи и о неизбежној теми када је српски спорт у питању – Новаку Ђоковићу.

"Он је број један, најпопуларнији спортиста. Нико на свету не може да постигне такве резултате у тенису као он. Са спортске тачке гледишта, он ми је идол и пример како се правилно тренира, одржава кондиција. Показао је да се са 37 година осећа као момак од 20. Надам се да ће овај ниво одржати још неколико година."

Најбољи тенисер свих времена комплетирао је фантастичну каријеру на Олимпијским играма.

"Нико му није веровао, али је узео злато у Паризу. Новак је освојио све. Не знам шта треба да уради да би још више подигао летвицу. У Србији су сви тргови били крцати после његове победе на Олимпијским играма. Људи га обожавају."

"Моје мишљење је да је он најпопуларнија личност у Србији последњих петнаестак година, чак и изнад председника. Мало је спортиста попут Ђоковића, нема га свака земља", закључио је Здјелар.