Спорт

Враћамо се тамо где припадамо! - Троицки о будућности српског тениса и анегдотама из прошлости

Селектор тениске репрезентације Србије Виктор Троицки изјавио је да су играчи били максимално фокусирани иако су били фаворити против Грчке у дуелу Дејвис купа Светске групе један
Враћамо се тамо где припадамо! - Троицки о будућности српског тениса и анегдотама из прошлостиGetty © Srdjan Stevanovic

Тенисери Србије су успели да изборе останак у Светској групи Дејвис купа, пошто су у Београду победили Грчку укупним резултатом 3:1.

"Честитао бих свом тиму на сјајној победи. Иако смо били фаворити против Грчке, играчи су били максимално фокусирани. Данас је било мало неизвесно, мало нисмо имали среће, али на крају је све добро. Поправљен је утисак из Краљева, враћамо се тамо где припадамо и следеће године идемо по наш циљ", изјавио је Троицки на конференцији за медије.

Српски тенисер Душан Лајовић је због повреде меч Грку Деметрису Азоидесу при резултату 6:1, 2:3.

"Имао је добијен меч. Мало се можда опустио, тренутак непажње и повредио је скочни зглоб. Видећемо шта је, он је једини који је требало да игра следеће недеље у Кини. Сутра је имао лет, остали не играју. Надам се да није страшна повреда и да ће се опоравити што пре", навео је селектор Србије.

Троицки се потом присетио разних анегдота са мечева Дејвис купа.

"Дејвис куп у нама буди најлепша дружења, приче и кад смо заједно буде јако занимљиво, имали смо пуно лепих тренутака. Кад смо победили у Сплиту била је напета атмосфера, то смо лепо прославили. У Аргентини када је све ишло по злу, нисмо добили ни меч, Филип Крајиновић је имао стендап шоу увече и сви смо плакали од смеха. Било је сјајних тренутака, трудимо се да пренесемо то на све млађе да и они схвате ту чар тимског играња тениса. У Шведској смо певали Јанку Типсаревићу на прозор у три ујутру 'Спавај Јанкела'. Кроз свашта смо прошли кроз 20 и кусур година. Зато се вероватно и даље окупљамо овде", истакао је Троицки.

Селектор српских тенисера је истакао да Србија младе и перспективне тенисере.

"Хамад Међедовић је на прагу Топ 100, поседује потенцијал и квалитет за много даље. Што се млађих тиче, имамо Максимовића, Милића, Ђурића, који се нажалост повредио... Ми очекујемо да они моги да имају потенцијал и да могу да направе резултате уз правилан рад и пуно коцкица да се склопе", додао је Троицки.

Троицки је истакао да је Новак Ђоковић остварио врхунске резултате.

"Ово што је Новак поставио тешко ће ико икада достићи. Треба да уживамо у овом тренутку. Целокупан систем требало би да се направи. Немамо Национални центар, а долази зима, немамо халу у дворани, коју можемо да користимо. То је озбиљан проблем, углавном је то сналажење. То је тужно, нисмо велика земља, али имамо такав успех у тенису, а да немамо основне услове за рад и напредовање", рекао је Троицки.

Ђоковић: Наш клупски тенис је умро, не постоји систем

Ђоковић је рекао да Србија има младе талентоване играче.

"Хамад Међедовић је играо пред пуним 'Пиониром', сигуран сам да је он данас прошао кроз много емоција, пратим га и трудим се да му будем ту за савете, као и осталим тенисерима и тенисеркама", рекао је Ђоковић.

"Почетна тачка коју смо имали у златној генерацији је била солидна, имали смо Монику Селеш, Бобу Живојиновића... Они су правили значајније интернационалне резултате. Хрватска је ту имала већу традицију од нас. Имате циклусе, навикли смо у Србији на неке успехе, и драго ми је да је наш успех колективни, не треба заборавити Ану Ивановић и Јелену Јанковић, које су биле број један и инспирисале многе девојчице да се баве тенисом. То је позитивна ствар, позитивни утицај успешног таласа", додао је најбољи српски тенисер.

Ђоковић се осврнуо на ситуацију у тимском тенису у Србији.

"Нама је клупски тенис буквално умро. Партизан се не такмичи више од 10 година, ја сам поникао тамо, Виктор у Звезди... Ниво клупског тениса је био изузетно висок. Ја сам од 10 до 18 године сваки дан имао спаринге са бољим тенисерима, који су ме вукли. Данас тога нема. То је један велики проблем, који нико осим Савеза не може да реши. Надам се да ће се ствари променити", навео је Ђоковић.

"То је основа свега, не можете да се ослањате на систем јер систем не постоји. Ово сада није одрживо. Потребно је засући рукаве и видети шта би требало да се мења. Не можемо да живимо само од успеха и да се надамо да ћемо да преживимо на крилима тог успеха, а тако ствари функционишу откад ја знам за себе. То су неке комплексније теме", додао је Ђоковић.

image