Спорт

Федереров Лејвер куп губи све више новца - Надалов потез направио нови проблем

Легендарни Швајцарац Роџер Федерер сигурно није задовољан профитабилношћу егзибиционог турнира Лејвер купа чији је делимични власник
Федереров Лејвер куп губи све више новца - Надалов потез направио нови проблемGetty © Julian Finney / Staff

Лејвер куп, који је започео 2017. године као егзибиционо такмичење током сезоне, сада је постао и службено признато такмичење у оквиру АТП тура. Ипак, турнир назван у част легендарног Рода Лејвера показује слабије резултате када је у питању финансијски аспект.

Цене улазница за овогодишњи Лејвер куп крећу се од 300 евра па до импресивних 4.420 евра за најлуксузнија места. Повећање цена уследило је након што је прошлогодишње издање турнира било финансијски неуспешно.

Наиме, Лејвер куп 2023. године у Ванкуверу остварио је губитак од 1,8 милиона фунти, док је за овогодишње издање у Берлину предвиђен губитак 1,5 милиона фунти. Ове пројекције су, међутим, рађене у уверењу да ће Рафаел Надал учествовати, а након његовог повлачења, прогнозе су постале још неповољније.

С друге стране, Лејвер куп 2022. године у Лондону био је изузетно профитабилан, захваљујући повлачењу Федерера из професионалног тениса и присуству свих чланова "велике четворке". Организатори су тада зарадили 4,1 милион фунти. Занимљиво је да је највећи профит остварен 2021. године у Бостону, унаточ томе што нису учествовали најпознатији играчи, а профит је износио 4,9 милиона фунти.

Турнир се није одржао 2020. године, док су резултати за претходне године показивали варијације у профитабилности: у Женеви 2019. године профит је био скромних 400.000 фунти са Федерером и Надалом на терену, док је у Чикагу 2018. године профит износио 1,7 милиона фунти са Федерером и Ђоковићем.

За овогодишњи Лејвер куп у Берлину, тим Европе чине Алкараз, Зверев, Медведев, Руд, Димитров и Циципас, док ће тим Света представљати Фриц, Тијафо, Шелтон, Табило, Серундоло и Кокинакис.

image