Спорт

Од "Непожељног госта" до "екстремних аутсајдера" за 90 минута – како су "модри" поруменели у Минхену

Нова Лига шампиона почела је на сензационалан начин – загребачки Динамо примио је од Бајерна девет голова и поставио негативан рекорд елитног такмичења. Медији у Немачкој исмејали су "модре", чији су навијачи пре утакмице на "Алијанц арени" истакли транспарент са натписом "Непожељни гост". Ипак, без обзира на звездану минхенску ноћ и постављене рекорде, намеће се питање сврхе проширења, али и квалитета "новог" елитног такмичења
Од "Непожељног госта" до "екстремних аутсајдера" за 90 минута – како су "модри" поруменели у МинхенуGetty © Alex Grimm

Почела је нова сезона Лиге шампиона, у новом формату, а већ први дан донео је неколико занимљивих утакмица и рекорд елитног такмичења - Бајерн је против загребачког Динама постигао девет голова, што ниједна екипа у историји није успела да учини.

Да ствар буде гора по хрватског шампиона, уколико је то икако могуће, гостујући навијачи су пре утакмице на трибини "Алијанц арене" развили транспарент "Непожељни гост", што су немачки медији једва дочекали после меча, исмејали их и назвали "екстремним аутсајдерима".

Није ово био ни први пут да Загрепчани напусте терен румени у лицу – у сезони 2011/12 Динамо је на свом терену изгубио од Лиона 1:7, а утакмицу је обележио најбржи хет-трик у историји такмичења.

Тада је Бафетимби Гомис за само седам минута три пута тресао мрежу на "Максимиру" и најавио резултатску катастрофу, која је касније истраживана због потенцијалног намештања, пошто је француски тим јурио убедљиву победу како би са бољом гол-разликом прескочили Ајакс на табели.

После меча, сви су се редом извињавали Динамовим навијачима, а слично је било и после рекордног пораза од Бајерна, који је, да ствар буде тежа, дошао после неочекиваног тријумфа Хајдука на "Максимиру" у дербију Хрватске прошлог петка.

Колико је Динамо био немоћан, упркос постигнутим головима, најбоље говоре речи првог стратега Загрепчана.

"Извињавам се свима којима Динамо нешто значи. Тешко вече. Окренеш се и већ је зицер или гол, јако нам је било тешко да парирамо Бајерну, јер су свет за себе. Покушали смо, драго ми је због реакције играча након полувремена, доказали су у тим минутима да можемо да их угрозимо, а онда смо почели да јурцамо и трчимо по терену за њима, као да смо помислили да можемо да им парирамо и да можемо са њима да се надигравамо. Људи су једноставно бржи, нисмо успели ништа да одбранимо. Кад би се и нешто одбранило, та лопта би опет завршила код њих, разиграју, предриблају, нисмо могли боље да парирамо", рекао је после меча тренер "модрих" Сергеј Јакировић, чију су оставку одмах затражили кивни навијачи "непожељног госта".

Колико је Бајерн био доминантан показује и податак да су домаћи чак 29 пута шутнули ка голу хрватског тима, а успут су успели да оборе још неколико рекорда.

Била је ово 21. узастопна победа Бајерна на отварању сезоне у Лиги шампиона, Хари Кејн је постао први играч који је на једном мечу елитног такмичења постигао три гола са беле тачке, док је Микаел Олис први фудбалер од легендарног Тјерија Анрија који је у свом дебитантском наступу у Лиги шампиона постигао два поготка.

Победа Бајерна ипак није најубедљивија у историји Лиге шампиона, пошто рекорд и даље држе Ливерпул и Реал Мадрид, који су резултатом 8:0 излазили као победници против Бешикташа (2007), односно Малмеа (2015).

Сви воле рекорде, али куда води "нова" Лига шампиона

Фудбалска ноћ у Минхену заиста је била за памћење, али је и отворила неколико питања о новом формату Лиге шампиона.

Једно од њих покренули су сами играчи, који су незадовољни повећањем броја утакмица у ионако пренатрпаној сезони.

Најбољи европски тимови, који дођу до саме завршнице Лиге шампиона, одиграће и више од 70 утакмица у току једне сезоне, па је један део играча запретио и штрајком.

С друге стране, иако је омогућено већем броју клубова да се такмичи са најбољима на континенту, поставља се питање квалитета утакмица и посебно квалитета тимова који долазе из мањих фудбалских држава, па макар били и национални шампиони.

Динамо не спада у ред најбољих, па ни оних "средње квалитетних" европских екипа, али је далеко од нивоа екипа које се такмиче у неким Андорама, Лихтенштајнима, Сан Маринима (без увреде за било кога)...

Ако шампион Хрватске, која се на последња два Мундијала домогла полуфинала, а једном се чак и борила за "богињу" у великом финалу, прими од Бајерна девет голова на једној утакмици - каква је будућност тимова који не могу ни играчки ни финансијаки да парирају "модрима" или екипама сличног квалитета и ранга.

Само време ће показати да ли је повећање броја клубова у елитном такмичењу прави потез челника УЕФА или је оно само још један начин да се напуне касе клубова и Европске куће фудбала.

Испаштаће, као по обичају, они који би требало да имају главну улогу на фудбалској сцени - играчи и навијачи.

image