Спорт

Пикси на панелу УЕФА – пресинг "орлова" против Енглеза за пример осталим тренерима у Берлину

Рафа Бенитез, Фабио Капело, Дејвид Мојес, Оле Гунар Солскјер, Мајкл О'Нил, Пат Бонер, Франк Де Бур… То су само нека од легендарних имена европског и светског фудбала која су као чланови Техничке комисије УЕФА на састанку са селекторима и директорима свих репрезентација у Берлину говорили о анализи протеклог Европског првенства
Пикси на панелу УЕФА – пресинг "орлова" против Енглеза за пример осталим тренерима у Берлину© Fudbalski savez Srbije

"Добили смо исцрпан извештај и видео-анализу најважнијих техничко-тактичких детаља који су обележили мечеве на завршном турниру у Немачкој", почео је Драган Стојковић Пикси, који је заједно са Стеваном Стојановићем представљао Србију на састанку у Берлину.

"Састанак је био врло конструктиван и свакако да је имало много тога да се чује и забележи. Чувени Ирац Паки Бонер говорио је о улози голмана у модерном фудбалу, колико је важно да читају игру и предвиђају ситуације. Мојес је причао о одбрани, Рафа Бенитез о везном реду, Мајкл О'Нил о нападачима."

Селектора наше репрезентације посебно је изненадио један статистички податак.

"Звучи просто невероватно и необјашњиво, на читавом Европском првенству ниједан гол није постигнут из слободног ударца. Шалили смо се мало и поставили питање да ли су голмани били толико добри или су играчи у живом зиду превисоки. Наравно, одговор треба тражити на другој страни јер је реч о врло захтевном техничком елементу и брине податак да је све мање играча који су специјалисти за голове из слободних удараца."

Сусрети са Луисом Де Ла Фуентеом и Дидијеом Дешаном, били су прилика да се размене мишљења о резултатима на старту Лиге нација.

"Са Де Ла Фуентеом сам више причао о њиховој утакмици против Швајцарске. Каже да су имали много проблема на тешком терену, поготово у тренутку када су остали са играчем мање. Морао је да вади (Ламина) Јамала и (Ника) Вилијамса, да се оријентише на одбрану свог гола и да из контри вреба прилику да затвори утакмицу. Похвалио је нашу игру у Београду, то заједништво и чињеницу да су се играчи током свих 90 минута жртвовали једни за друге."

Стојковићу су пријале речи селектора актуелног европског првака, али и један део видео-анализе на званичном састанку који се односио на дуел са Енглезима у Гелзенкирхену.

"Акценат је био на високом пресингу у одређеним интервалима утакмице када смо противника приморали да се повуче на своју половину и да се фокусира на одбрамбене задатке. У савременом фудбалу где су све екипе физички и тактички припремљене на највишем могућем нивоу, нијансе одређују развој ситуације на терену.

"Ако створиш пет шанси, две мораш да реализујеш. Ако створиш две, једна мора да заврши у голу. И то је суштина. Гледао сам у уторак увече утакмицу Реал – Штутгарт, када видите резултат, помислите да је све било рутински, а није тако. Немци су играли и стварали шансе, а Реал давао голове и победио."

Поред Роберта Манчинија и Јоакима Лева, специјални гост на састанку у Берлину био је Арсен Венгер, који у ФИФА обавља улогу шефа глобалног развоја фудбала.

"Сваки сусрет са Венгером изазива посебне емоције. Седели смо сат времена и разговарали о многим темама, игри, системима… Сложили смо се да је техника и даље један од најважнијих елемената у фудбалу. Када имаш играча који нема проблема са пријемом лопте, много ти је лакше да развијаш игру. Погледајте Шпанију, немају слабу карику у тиму, сви су фантастично потковани техничким квалитетима и онда је проток лопте беспрекоран. Зато и јесу европски шампиони."

Било је приче и промени формата у Уефиним такмичењима.

"Мени се допада нови формат Лиге шампиона. Имате већи број мечева против атрактивних ривала и више могућности да дођете до жељеног резултата. Јасно је да ће велики опет водити главну реч, али ни мали нису без шанси. Са три победе могу да се надају пролећу у Европи. И овим путем пожелео бих нашим представницима Црвеној звезди и ТСЦ много успеха на међународној сцени."

Стојковића је затекла вест о смрти Салватореа Скилаћија и он се присетио сјајних партија популарног "Тотоа".

Директор А репрезентације Србије Стеван Стојановић је такође учествовао у панелу.

"Мени је нарочито интересантан био део састанка са директорима националних селекција на којем се причало о системима и методама рада са млађим категоријама", казао је Стојановић.

"Апострофирани су примери неких земаља које су упоредо са резултатима у нижим узрастима, успели да избаце велики број играча за сениорску репрезентацију. Такође је занимљива листа играча који су знали да бљесну на неком великом такмичењу, а онда им се губио траг или су имали много успона и падова у каријери."

На њега је највећи утисак оставило гледишта чувеног Венгера.

"Инсистира на томе да децу до 17. године треба пустити да играју фудбал, да уживају у игри. Сурово је ако их оптеретите бројкама и такмичарским резултатом, ако им поред њихових редовних обавеза наметнете додатне тренинге са фитнес тренерима и другим стручњацима. Указао је на чињеницу да дете за које се плати огроман новац нема слободу да се нормално развија, већ одмах улази у машину и већина њих нестане са велике сцене. Наравно, свестан је и он како ствари функционишу у слабије развијеним фудбалским земљама, да клубови живе од продаје играча, да тренери зависе од резултата и немају времена да се баве сазревањем талената. Али апелује да у свему треба имати меру."

Било је и конкретних примера.

"Холанда су искористили као позитиван пример. Појавио се у Молдеу, скренуо пажњу на себе, па прешао у Салцбург и додатно усавршио свој таленат и потенцијал. После тога није хтео одмах у велики клуб, већ је направио међукорак у Дортмунду и када је потписао за Сити, стигао је као дефинитивно формиран играч у свим аспектима своје личности. Зато му и није било тешко да се са 23 године уклопи у велику средину и одмах постане кључни играч најјачег тима у најквалитетнијој лиги на свету", закључио је Стојановић.

image