Спорт

Казнили Србина јер се прекрстио па открили: Није само то проблем, већ је био упозорен!

Огласила се и Међународна џудо федерација о случају суспендованог Немање Мајдова и дешавања која су се одиграла на Играма у Паризу
Казнили Србина јер се прекрстио па открили: Није само то проблем, већ је био упозорен!Getty © Steph Chambers / Staff

Међународна џудо федерација (ИЈФ) потврдила је на свом званичном сајту да је суспендовала српског џудисту Немању Мајдова због демонстрирања "верског геста" током Летњих олимпијских игара у Паризу.

Мајдов је раније објавио да га је ИЈФ суспендовала на пет месеци јер се прекрстио пре него што је изашао на татами током такмичења на Олимпијским играма. Према његовим речима, он је кажњен због "кршења верских кодекса".

ИЈФ је сада потврдила његову суспензију, истакавши да је Мајден "испољио верски гест" приликом уласка на татами, "одбио да се поклони" противнику на крају борбе и "уклонио џудоги док је био на татамију". Његова суспензија износи 140 дана и трајаће до 18. јануара 2025. године.

"Такође треба напоменути да је спортиста имао раније инциденте који су укључивали понашање које је кршило Етички кодекс ИЈФ. Спортиста је упозорен писмом у априлу 2018. и поново у фебруару 2022. за понашање које је било супротно захтевима ИЈФ. Спортиста није оспоравао било које од два упозорења, стога његове тврдње о непознавању правила које забрањују истицање било каквих верских, политичких, етничких или других знакова на татамију у џудоу нису тачне", наводи се у саопштењу.

Мајдов је светски шампион из 2017. године у категорији до 90 кг и победник Европског првенства 2023. године.

На Олимпијским играма у Паризу, Србин је испао из борбе за медаље у 1/8 финала, изгубивши од Федора Целидија, који је представљао репрезентацију Грчке и на крају освојио бронзу.

image