Спорт

Шта нам је донела "нова" Лига шампиона - рекорд Бајерна и дерби без голова обојили старт сезоне

Прво коло реорганизоване Лиге шампиона обележила је рекордна победа минхенског Бајерна против Динама, али и дерби без голова који су одиграли Манчестер сити и Интер. Звезда одбрану части српског фудбала почела поразом, Реал са пола снаге ушао у одбрану титуле шампиона Европе
Шта нам је донела "нова" Лига шампиона - рекорд Бајерна и дерби без голова обојили старт сезонеGetty © Valerio Pennicino - UEFA

Завршено је прво коло реорганизоване Лиге шампиона - видели смо рекордне победе, дерби без голова, али и неколико изненађујућих резултата, који би могли да наговесте да ће ова сезона у елити заиста бити нешто посебно.

Занимљиво је да су само три, од 18 одиграних утакмица, завршене нерешеним резултатом и то све три без голова. Домаћини су славили у десет мечева, док су се после пет утакмица радовали гости.

Српски шампион, екипа Црвене звезде, стартовала је поразом од Бенфике и то пред својим навијачима, али је показала, нарочито у другом полувремену, да може да се игра и са фаворизованим ривалима.

Победник кола је апсолутно минхенски Бајерн, који је демолирао Динамо 9:2, постао прва екипа у историји елитног такмичења која је постигла девет погодака на једном мечу и уручио отказ тренеру Загрепчана.

У дербију кола нисмо видели гол - Манчестер сити и Интер одиграли су тврду утакмицу, а Пеп Гвардиола био је задовољан ремијем против екипе која се "јако, јако добро брани".

Слично је било у дуелу Аталанте и Арсенала, а гости су до бода дошли захваљујући голманским бравурама и одбрањеном пеналу Давида Раје.

Реал је победом против Штутгарта почео одбрану титуле - Мбапе постигао гол, Ливерпул је у гостима био бољи од Милана, док су распуцани били Леверкузен (4:0 у Ротердаму) и Селтик (5:1 против Слована у Глазгову).

Болоња је премијерни меч у елити одиграла без голова са Шахтјором, док је деби у Лиги шампиона екипа Бреста прославила победом над аустријским Штурмом.

Јувентус је сигурним тријумфом прославио старт сезоне у Лиги шампиона, прошлогодишњи финалиста, екипа Дортмунда, у финишу меча сломила је отпор Брижа, док је ПСЖ голом у последњем минуту савладао још једног дебитанта у елити - тим Ђироне.

Највеће изненађење приредила је екипа Монака, која је на свом терену савладала захукталу Барселону. Додуше, "кнежеви" су играли са играчем више још од 11. минута, што им је у великој мери помогло да дођу до тријумфа по повратку у друштво најбољих.

Рано је судити шта је "нова" Лига шампиона донела, а шта однела љубитељима фудбала. Повећан број утакмица (осам уместо шест) не значи и веће напоре за играче, нарочито најбољих клубова, пошто ће играти и против тимова који ни квалитетом ни резултатима не заслужују место међу елитом.

Ипак, нови систем такмичења је и прилика за "мале" да покажу да се "бубамара" котрља и ван "Лига петице" и да клубови који немају често прилику да угосте европске гиганте скупе покоју мрвицу фудбалског хлеба.

Standings provided by Sofascore
image