Спорт

Откривен одговор Мајдова на суспензију: О Богу, Новаку, Месију и сатанизму у Паризу

Српски џудиста Немања Мајдов суспендован је из спорта на пет месеци, а сада је откривена и званична комуникација са Међународном џудо федерацијом (ИЈФ)
Откривен одговор Мајдова на суспензију: О Богу, Новаку, Месију и сатанизму у ПаризуGetty © Sarah Stier

Мајдов је пре неколико дана објавио на друштвеним мрежама да је суспендован због, како је рекао, кршења религијских кодекса на Олимпијским играма у Паризу.

Он је истакао да је казна уследила јер се прекрстио пред почетак борбе против Теодороса Тселидиса.

Међутим, ИЈФ је потом иступио са саопштењем које је подигло велику прашину и у којем се наводи да је српски џудиста неколико пута упозорен, као и да, како је наведено, "није поштовао дух џудоа".

У том саопштењу је, поред разлога и трајања суспензије, објављен и Немањин одговор, о којем је и сам спортиста говорио када је објавио да "није желео да се извини".

"Што се тиче тога што сам се прекрстио, желим да кажем једну ствар коју је рекао мој близак пријатељ Новак Ђоковић, који долази из исте ултуре као и ја: 'Пре него што сам спортиста, ја сам православни хришћанин'", почео је Мајдов у одговору.

"Долазим из земље у којој је хришћанска култура веома велика и веома снажна и тако смо одрасли. За мене је то веће од посла и од спорта. Бог ми је дао све у животу. Освојио сам многе велике титуле и захавалан сам Му.

Додао је да његово понашање није усмерено ни против кога.

"Пре сваке борбе сам, баш као и сви спортисти, под стресом и помало уплашен. Много се молим и то ми даје самопоуздање. Прекристио сам се много пута, то је истина, али не видим ништа лоше у томе. Нисам желео никога да провоцирам, поштујем кад то раде и борци других религија."

Потом је Србин навео друге примере који раде исто, али се не суочавају са казнама.

"Велики узори, чак и у 100 пута популарнијим спортовима, крсте се и раде сличне ствари. Ако један Роналдо, ако један Меси, један Ђоковић, Леброн Џејмс, Том Брејди, Хабиб, Усик и други то раде сваки пут када наступају, зашто ми не можемо?!"

"То је људско право, а како већ знамо, Бог је највећи. Церемонија отварања Олимпијских игара врло је изнервирала све хришћане, била је веома сатанска и ван контроле."

Говорио је потом Мајдов и о стању у којем се тренутно налази светски џудо, двојици судија који су га коштали победе у осмини финала турнира у категорији до 90 кг (ИЈФ изоставио имена).

"Не знам како да то кажем, али молим вас промените правила о хватовима јер су глупа. (…) Нисам такав тип, ја сам прави борац. Хришћански витез."

Више пута је истакао да се џудоом не бави због новца и славе, извинио се због дугог текста и навео да је говорио отвореног срца.

Срећан сам и благословен породични човек, милионер, поштован у својој земљи као први светски шампион у историји. Радим ово због љубави и страсти и зато сам и даље као лав. Почео сам од нуле са својим лудим родитељима који су све ризиковали и успели. Хвала што сте прочитали. Немојте да ми дате предуг одмор. Краљеви никад не умиру", у потпису Немања Мајдов, европски и светски шампион.

image