Спорт

Из Звезде поручују: Разочарани смо одлуком италијанске полиције

Одлуком италијанске полиције, неће бити навијача Црвене звезде на утакмицама Лиге шампиона против Милана и Интера
Из Звезде поручују: Разочарани смо одлуком италијанске полицијеGetty © Srdjan Stevanovic

Огласили су се из Црвене звезде, дан након одлуке да се навијачима забрани долазак на утакмице Лиге шампиона против Интера (1. октобра) и Милана (11. децембра).

"Изузетно смо разочарани и резигнирани због одлуке италијанске полиције. Имали смо састанак прошлог уторка где су били представници италијанске полиције, наше полиције, оба клуба као и УЕФА. Ми смо бурно реаговали са стране клуба. Није нам драго због чињенице да ће Црвена звезда бити без подршке у Милану", рекао је оперативни директор црвено-белих Марко Петровић за ТВ Прва.

Он је рекао да је УЕФА желела навијаче на мечу, али да је овакву одлуку донела локална полиција.

"Морам да истакнем да је УЕФА на неки начин стала на нашу страну. Они желе фудбалску атмосферу на утакмицама Лиге шампиона, желе да дођу гостујући навијачи, међутим правила су таква да у овим ситуацијама преовлађује став локалне полиције и УЕФА није могла ништа да уради по овом питању."

Петровић је оценио да је италијанска полиција ишла линијом мањег отпора.

"Забрана се односи на српске држављане, као и све држављане других земаља који су српског порекла. Свима њима ће бити забрањена куповина улазница, а такође ће се контролисати и улазак на стадион. Уколико би неки наш навијач, а знамо да су наши људи сналажљиви, уколико би дошли до карте на неки други начин, откупили је на друго име или од другог навијача, њима би био забрањен улазак на стадион. Италијанска полиција ће контролисати систем куповине карата, а уз то ће се и пратити улазак навијача на стадион, уз контролу пасоша или личне карте. Сваки гледалац ће бити у обавези да покаже исправе на самом уласку у стадион."

Он је апеловао на навијаче да не крећу ка Милану, поготово уколико се узму у обзир претходна искуства.

"Њихова процена безбедности је довела до одлуке која није пракса у европском фудбалу, али јесте у Италији. Италијанске власти, односно њихова полиција је већ у претходном периоду у више наврата доносила сличне одлуке. Забрањен је био долазак навијача Фејнорда у два наврата, а такође су забранили и долазак навијачима Ајнтрахта из Франкфурта. Очигледно је да у тим случајевима иду линијом мањег отпора, како на фудбалским утакмицама, тако и на кошаркашким. Била је слична одлука и прошлог децембра за кошаркашку утакмицу између Олимпије из Милана и Црвене звезде."

Петровић је подсетио да је српска полиција могла да забрани долазак навијача Бенфике.

"Сведоци смо, видели смо и у медијима, бројних покушаја уношења застава што Хрватске, Хајдука, па и Торциде. Одузимане су те заставе пре свега на граничним прелазима, аеродрому, а један део и на уласку у стадион. Ми смо вршили опсежни претрес навијача Бенфике, али смо били добри домаћини. Желели смо да без обзира на те проблеме, угостимо навијаче Бенфике и да им омогућимо да бодре њихову екипу, што је нашим навијачима онемогућено одлуком италијанске полиције", закључио је Петровић.

image