Спорт

"Повратак Русије на УЕФА такмичења подржава више од половине фудбалских савеза Европе"

Већина земаља чланица Уније европских фудбалских асоцијација (УЕФА) подржала је повратак омладинских селекција Русије на међународне турнире током састанка извршног комитета, рекао је Адилет Барменкулов, председник Фудбалског савеза Казахстана
"Повратак Русије на УЕФА такмичења подржава више од половине фудбалских савеза Европе"Getty © NurPhoto / Contributor

Извршни комитет УЕФА састао се 24. септембра у Прагу.

"После мог говора уследиле су позитивне изјаве из других земаља које су се залагале за идеју враћања руских омладинских тимова. По мом мишљењу, више од половине земаља чланица УЕФА је било за повратак руских омладинских тимова на међународне турнире. Они су били за то да деца и млади наступају", рекао је Барменкулов, а преноси "Спорт24".

Шеф ФС Казахстана је динамику разговора о питању пријема Руса на турнире оценио позитивном, а такође је напоменуо да су неки фудбалски савези који су се изјаснили против пријема променили став.

"На овом састанку смо разговарали о питању које се тиче само млађих селекција Русије – о питању повратка сениора и главног руског тима није било речи на састанку УЕФА. Била је радна група из Русије, разговарали смо са генералним секретаром ФС Русије Митрофановом – и руска страна уопште види искључиво позитивне ствари", додао је Барменкулов.

У фебруару 2022. су ФИФА и УЕФА суспендовале руске репрезентације и клубове из међународних такмичења на неодређено време због догађаја у Украјини. У јесен 2023. организације су појасниле да санкције неће бити укинуте до краја рата у тој земљи.

Извршни комитет УЕФА је 26. септембра 2023. године примио руске репрезентације играча млађих од 17 година на међународне турнире. Претпостављало се да ће женски и мушки тимови своје утакмице играти без заставе, химне и ван територије Русије. УЕФА је 10. октобра исте године ипак саопштила да је то питање скинуто са дневног реда јер "није било могуће пронаћи техничко решење које би омогућило руским тимовима да играју".

image