Спорт

Анри загрмео: Је л' се вама свидео ЕУРО? Не желим то да гледам!

У фудбалском свету све је више оних који се залажу за промене у претрпаном календару клупских и репрезентативних обавеза
Анри загрмео: Је л' се вама свидео ЕУРО? Не желим то да гледам!Getty © Catherine Ivill / Staff

Недавно је критике на рачун владајућих фудбалских организација изнео Родри, фудбалер Манчестер ситија, који је убрзо потом баш због превише одиграних утакмица и доживео тешку повреду колена. А да такав фудбал, са превише утакмица током године, не жеии да гледа, открио је и легендарни Тјери Анри.

Славни Француз и доскорашњи селектор младе и омладинске селекције те земље не мисли да је добро да најбољи играчи света играју и по 70 утакмица у сезони.

"Људи желе да гледају Светско првенство сваке две године. Желим да кажем једну ствар. Људи не размишљају о менталном аспекту игре. О томе шта то значи, шта те игре од тебе ментално траже. Физички ће ти се тело прилагодити, али ментално је тешко опоравити се, а посебно ако си ти вођа тима и од тебе се очекује да испоручиш тражено. Није лако. Игра се превише утакмица", каже Тјери Анри.

Осим што су проширени и Европско првенство са 16 на 24 екипе, сада то очекује и Светско првенство са 32 на 48, уз проширивање Лиге шампиона и Лиге Европе, као и оснивање новог Светског клупског првенства наредног лета. То је велики број утакмица за оне који играју на највишем нивоу.

"Кад си ти тај од којег се очекује да направиш тражено, то је тешко. Дођеш кући, осећаш да ниси успео. Или ако успеш људи претерују с тиме јер, јасно је, не можеш ти успети сам, без тима. Осетиш замор због тог очекивања. Видим играче да понекад играју без да уживају у игри. То није исто", наставио је Француз и закључио:

"Погледајте Европско првенство. Да ли вам се свидело? Најбољи играчи су били уморни. Сви најбољи играчи. Брига ме шта људи говоре, били су уморни. Не желим то да гледам. Желим да видим да најбољи успевају оно што науме. Због тога људи плаћају велик новац. Кад гледам Манчестер сити на почетку сезоне, не желим да најбоље видим на клупи, а они су онде да се опораве већ на почетку сезоне. Дајте, молим вас", закључио је легендарни Анри.

image