Спорт

КК Вршац иступио из АБА 2 лиге: Нећемо да учествујемо у уништавању српске кошарке

Кошаркашки клуб Вршац саопштио је у среду да је иступио из АБА 2 лиге
КК Вршац иступио из АБА 2 лиге: Нећемо да учествујемо у уништавању српске кошаркеGetty © Ciancaphoto Studio / Contributor

Некадашњи освајач АБА лиге је навео да су разлози за овакву одлуку бројни, а примарни је то што у клубу сматрају да регионална лига у овом облику не доноси ништа добро ни српској кошарци нити клубовима који се у њој такмиче.

"Након бројних обављених разговора и стручних анализа, КК Вршац одлучио је да наредне сезоне не наступи у АБА 2 лиги, о чему овим путем желимо да званично обавештавамо спортску јавност. Ми смо клуб са дугогодишњом традицијом и завидним реномеом у земљи и региону и не желимо да учествујемо у уништавању домаће кошарке и младих играча, као ни да служимо за разигравање екипама која се надмећу у лигама много слабијим од оне коју имамо ми у Србији", саопштио је клуб.

Из Вршца су подсетили на сезону 2021/22 када Златибор као освајач АБА 2 није успео да се пласира у виши ранг такмичења.

"АБА је, нажалост, постала сервис управо за разигравање неразиграних, личне користи и профит одређених клубова и челника лиге, без икакве добробити за кошарку не само у Србији, већ и у региону генерално. Циљ играња овог такмичења, нарочито његовог другог ранга, најбоље показује ситуацију из сезоне 2021/22 и случај Златибора, који као освајач није имао никакву корист ни проходност у виши ранг јер је још пре почетка сезоне одлучено ко ће се придружити регионалној елити", поручују из Вршца.

Клуб наводи да ће новчана средства намењена за учешће у АБА 2 лиги ове сезоне преусмерити на учешће у Кошаркашкој лиги Србије и развоју младих српских играча.

"Не желећи да прођемо исто или слично, а не видећи начин да то у овим околностима избегнемо, одлучили смо се да фокус, али и новчана средстава која бисмо утрошили за учешће у АБА 2 лиги ове сезоне (са 25.000 евра за могућих шест утакмица), преусмеримо на учешће у нашој, домаћој лиги и радимо на развоју младих српских играча. Као освајачи АБА лиге у сезони 2004/05 и учесници првог Ф4 турнира Друге АБА лиге, више не видимо никакав смисао учешћа у овом такмичењу. Све расположиве ресурсе ћемо усмерити на Кошаркашку лигу Србије и то сматрамо исправном одлуком из разлога што само на тај начин можемо помоћи српској кошарци и радити на професионализацији КЛС", саопштио је клуб.

Из Вршца наводе да не желе да буду сервис за служење и подизање нивоа игре за оне чија су национална такмичења испод нивоа КЛС.

"Као што не желимо ни непосредно учествовати у закулисним радњама која се у АБА лиги дешавају претходних година. Као озбиљан клуб, желимо бити у служби српске кошарке и професионалне кошаркашке лиге Србије, за коју смо сигурни да ће врло брзо заживети", поручују из Вршца.

Из овог клуба наводе да свесно преузимају одговорност да буду први који ће јавно рећи и покренути причу о интересима српске кошарке изнад туђих интереса.

"Не желећи овим путем да дижемо на 'устанак', али чврсто стојећи иза сваке изговорене и написане речи, надамо се и верујемо да ће се и други клубови, пре свега српски, повести нашим примером и окренути се очувању, спасењу и уздизању наше домаће лиге на још већи ниво. У том случају, сви бисмо знали у којем правцу идемо и коме служимо, што са регионалном лигом то никако није и не може бити случај. Свесно преузимамо одговорност да будемо први који ће јавно рећи и покренути причу о интересима српске кошарке изнад туђих интереса, а опет сигурни да нећемо бити и једини", рекли су из Вршца.

Нова сезона у КЛС почиње 5. октобра, Вршац ће у првом колу играти против екипе Чачк 94.

image