Да ли ће пасти први тенисер света? ВАДА тражи суспензију Синера до две године!

Иако се чинило да ће се први тенисер света извући без казне, могао би ипак заради велику суспензију

Светска антидопинг агенција (ВАДА) тражиће суспензију Јаника Синера на годину до две дана!

Чинило се да би светски "број 1" могао да се извуче без казне пошто је два пута пао на допинг тесту, пошто је недавно објављено да је ослобођен оптужби.

Чинило се да ВАДА неће поднети жалбу на ту одлуку, али је из овог тела потом саопштено да им је потребно још времена.

Епилог је ипак подношење жалбе Суду за спортску арбитражу у Лозани (2026), што је и потврђено на званичном сајту Светске антидопинг агенције.

ВАДА је потврдила да је у четвртак, 26. септембра, уложила жалбу на "ослобађајућу пресуду" и да за Синера тражи суспензију од једне до две године.

Италијан је, подсетимо, двапут био позитиван на допинг тесту на забрањену супстанцу клостебол, али су му суспензије у оба наврата малтене моментално укинуте.

Међународна тениска агенција за интегритет (ИТИА) ослободила је Јаника јер је сарађивао у поступку и, према њиховом закључку, доказао да није намерно унео забрањену супстанцу у организам, нити је било немара са његове стране.

Међутим, ВАДА је утврдила да није закључак да "није било немара" није исправан.

"Према мишљењу ВАДА, закључак да 'није дошло до немара' није исправан према актуелним правилима. ВАДА тражи суспензију између једне и две године. ВАДА не тражи дисквалификацију (брисање) било којег резултата, осим оних које је већ наметнуо првостепени трибунал", стоји у саопштењу.

Из агенције су додали да се неће више оглашавати док траје заседање Суда у Лозани.