Пикси најавио деби Звездиног "Месија": Има огроман потенцијал и леп надимак

Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић изјавио једа очекује тешке утакмице против Швајцарске и Шпаније у Лиги нација, као и да ће готово извесно деби у сениорској репрезентацији уписати млади Андрија Максимовић

Фудбалери Србије почели су у Старој Пазови припреме за наредна два дуела у Лиги нација.

"Имамо две тешке и важне утакмице - Швајцарска и Шпанија. У А дивизији нема лаких утакмица, Швајцарска је солидна екипа, када то кажем, мислим да имају континуитет и да су компактни, имају квалитете који су потребни - техника, брзина, схватање модерног фудбала. Има квалитетних играча, Џака је велики играч, од кога зависи ритам игре швајцарске екипе, потом Фројлер у средини терена, имамо Ембола, Ридера, Варгаса нема због повреде. Верујем да ће Ендој доћи на ту позицију, од Абишера, Аканђија... Нема Зомера, али ту је Кобел који брани за Дортмунд."

"Имају три-четири промене, неки су се опростили, као Зомер или Шер, али је то квалитетна екипа, додатно смо са стручним штабом гледали тај њихов меч са Данском. Не говорим то случајно, то је компактна екипа која сваком може да направи проблем", рекао је Стојковић на конференцији за медије у Старој Пазови.

Фудбалери Србије ће 12. октобра у Лесковцу дочекати Швајцарску у трећем колу групе А4 Лиге нација.

"Очекујем тешку утакмицу, да будемо на висини задатка, да пре свега у тој борбености и тактичким замислима које будемо имали ових дана, да покушамо да будемо добар противник и дођемо до бодова уз сав респект према њима, играмо код куће и желимо да дођемо до жељеног резултата", додао је селектор Србије.

Фудбалери Србије ће потом 15. октобра у Кордоби играти са Шпанијом.

"Остало је још 12 бодова у игри. Ми ћемо се трудити да сваки бод освојимо поштено, да се боримо за победу. Какав ће исход бити, не знам, биће онакав како се будемо показали на терену. Свака утакмица је битна и важна, тешка, али свесни смо изазова. Да ли ћемо доћи до тих циљева, а то је да видим што више играча, ту су многи који су први пут са нама, да видимо ширу слику квалитета које имамо. У јануару крећу квалификације за Светско првенство, које су од изузетног значаја за репрезентацију и ФСС. У Лиги нација ћемо покушати да узмемо бодове и остваримо замисли и да видимо чиме можемо да располажемо у будућности", навео је Стојковић.

Он је похвалио младог фудбалера Црвене звезде Андрију Максимовића.

"Упознат сам са њиме и знам ко је. Скренуо је пажњу на мечу Звезда - Бенфика, када је одиграо добру утакмицу, а онда и против Партизана, а потом и као стартер против Интера. Он има огроман потенцијал, има само 17 година, доста зрело делује на терену. Има много леп надимак. Од њега зависи. Нисам имао никакву дилему да га ставим на списак, без обзира на године, јер је ипак он још само дете. Он има отворен пут за феноменалан развој. Од његовог размишљања, рада, приступа професионалном животу зависи. Има сјајну перспективу. Он је ту, да ли ће дебитовати као стартер или као неко ко ће ући у игру, да ће дебитовати, дебитоваће. Заслужио је за нешто што је показао у врло кратком периоду", рекао је Стојковић.

Он је навео да се слаже са констатацијом новинара да Србија има проблема са реализацијом у нападу.
"Оно што је било лако за нас су биле шансе да се постижу голови, а имали смо проблем у одбрани због превеликог ризика да смо примали голове. Давали смо више него што смо примали. Сада се окренуло, па у одбрани изгледамо солидно, а имамо проблем реализације. Ове две последње утакмице и Еуро, где је био највећи проблем тај нападачки део, где нам је фалио један гол да бисмо прошли групу... Покушаћемо наравно, имамо то што имамо, не могу да измишљам топлу воду. Имамо Влаховића, Митровића, Јовића, ту је Ратков, Јовељић... Иако Јовељић није био споран, његов приступ и лојалност према екипи није спорна, он је имао проблем то што има дугачак лет, игра у Америци", рекао је селектор Србије.

"Надамо се да ћемо и ту баријеру да пробијемо, да стварамо шансе. Да ли ће шансе бити претворене у голове, не знам. Сетите се против Шпаније, Јовићева шанса, видите да и то може да не буде гол, а сви смо га видели. Важно је да стварате, да будете опасни у боксу. Та жеља и памет на крају крајева доносе резултат. Свака шанса није гол. Некада се гол постиже из поклона, али то је сегмент на којем треба да радимо и да играчи добију самопоуздање које су имали раније. У фудбалу је најтеже постићи гол, то је нешто за шта радите 90 минута, само да би лопта прешла црту и линију. То није нимало лако", закључио је Стојковић.