Надал још не жели поређења са Синером и Алкаразом: Гурали смо једни друге, али Новак је и даље ту!

"Бик са Мајорке" бираним речима говорио је о човеку, који је баш у његовој ери, постао највећи свих времена

Рафаел Надал пре неколико дана је саопштио да ће на крају сезоне завршити каријеру, након чега је причао и о својим највећим ривалима – Новаку Ђоковићу и Роџеру Федереру.

Надал ће се повући из активног играња тениса након 22 освојене гренд слем титуле, 92 пехара и 209 седмица на првој позицији АТП ранг-листе.

Током каријере је водио велике борбе са Србином и Швајцарцем, посебно против Ђоковића са којим има негативан међусобни скор (29:31).

"Играли смо један против другог толико пута да не морамо да понављамо", нашалио се Надал.

"То је увек био велики изазов, он је сјајан, велики ривал. Он је играч који ме је увек гурао на највишем нивоу, да пробијам границе."

Додао је да је јасно да је "велика тројка" подигла тенис на нови ниво.

"И мислим да обојица имамо тај исти осећај, да смо, заједно са Роџером, гурали једни друге и сами себе стално до нових нивоа. То су увек били ривали толико јаки да си једноставно морао да напредујеш, напредујеш и још једном напредујеш како би могао да се такмичиш."

Четврти члан те екипе био је Енди Мари, који је каријеру завршио са три гренд слем титуле, златном олимпијском медаљом и великим бројем трофеја.

Новинаре је занимало и да ли је Рафа уживао играјући против таквих величина, укључујући и Британца...

"Да. Наравно. То је прелепа страна спорта. Увек имаш јасан циљ и одлучност – да будеш бољи. А када имаш велике противнике пред собом, они ти дају јаснију перспективу о томе како да то и оствариш."

Занимљив је одговор стигао и на питање како је могуће да је са Федерером имао тако ватрен однос на терену, а да су у приватном животу имали миран, добар и пријатељски однос.

"Однос са Роџером је био специфичан, али и са Новаком имам веома добар однос. То је начин на који приступаш спорту. На крају, као што сам већ говорио, много је у животу важнијих ствари од тениса. Ако имате добар однос са колегама, са људима који су поред вас, са људима генерално, по мом искуству – бићете срећнији. На крају, тенис је само игра. Односи са људима су више од тога."

За крај, дотакао се и двојице младих асова који су прави наследници најдоминантније генерације у историји "белог спорта" – Јаника Синера и Карлоса Алкараза.

"Они су већ велике звезде, надам се да ће успети да избегну повреде и верујем да ће у том случају направити велике каријере. Морамо да их пустимо да сами праве ривалства и пишу своју причу. Не треба им поређење са нама."

Ипак, упозорио је тренутно двојицу пропласираних на АТП ранг-листи да се не опуштају.

"Мислим да није добар тренутак да се пореде ере, јер – Новак је и даље ту. Роџер и ја смо отишли, али то је део спорта и свачије каријере. Сачекајмо да они заврше каријере, па ћемо тада моћи да упоредимо шта су они урадили, а шта ми", закључио је Надал.