Спорт

Тухел наследио Саутгејта, Енглези помешаних осећања

Немачки стручњак Томас Тухел изјавио је да је част бити нови селектор фудбалске репрезентације Енглеске, са којом има велике планове
Тухел наследио Саутгејта, Енглези помешаних осећања© FA

Тухел (51) ће репрезентацију Енглеске званично преузети 1. јануара 2025. године.

Немачки тренер је уговор са ФА потписао на 18 месеци. Финансијски детаљи нису саопштени, али британски медији наводе да је уговор вредан шест милиона фунти.

Тухел је био без ангажмана, пошто је на крају прошле сезоне раскинуо уговор са Бајерном. Он је пре Бајерна тренирао Челси, Пари Сен Жермен, Борусију Дортмунд и Мајнц.

Привремени селектор Енглеске Ли Карсли изјавио је пре неколико дана да је тој репрезентацији потребан првокласни тренер.

Карсли је преузео Енглеску пошто је Гарет Саутгејт средином јула напустио место селектора, после пораза од Шпаније (1:2) у финалу ЕП. Он ће водити селекцију Енглеске до краја године.

Тухел је изјавио да је велика привилегија водити селекцију каква је Енглеска.

"Одавно осећам личну везу са игром у овој земљи, која ми је већ дала неке невероватне тренутке. Велика привилегија је што ћу да имам прилику да представљам Енглеску. Прилика за рад са овом посебном и талентованом групом играча врло је узбудљива", рекао је Тухел, преноси званични сајт ФА.

Његов помоћник биће енглески тренер Ентони Бери.

"Учинићемо све да Енглеска буде успешна, а навијачи поносни. Желим да се захвалим руководству ФА на поверењу, радујем се што ћемо почети наше заједничко путовање", додао је нови селектор Енглеске.

Енглеска фудбалска јавност и медији, подељених емоција дочекали су вест о новом селектору.

И док су многи свесни Тухеловог педигреа и знања, па самим тим и задовољни избором, није мали број оних који тврде да странац на клупи ове фудбалске нације, неће донети много тога доброг Енглеској, њеном фудалу и развоју.

image